ΥΓΕΙΑ

Ο άγνωστος κίνδυνος που κρύβει για το μωρό η επαφή της μητέρας με πλαστικά

Η έκθεση της εγκύου σε ορισμένα χημικά που υπάρχουν στα περισσότερα πλαστικά προϊόντα μπορεί να έχει επιπτώσεις στην ανάπτυξη των γεννητικών οργάνων στα αγόρια, σύμφωνα με νέα έρευνα από την Σχολή Ιατρικής του νοσοκομείου Mount Sinai στη Νέα Υόρκη.

Ο άγνωστος κίνδυνος που κρύβει για το μωρό η επαφή της μητέρας με πλαστικά

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα αρσενικά μωρά που γεννήθηκαν από μητέρες με μεγαλύτερη έκθεση σε μια χημική ουσία που ονομάζεται DiNP έτειναν να έχουν μικρότερη πρωκτογεννητική απόσταση (το διάστημα μεταξύ των γεννητικών οργάνων και του πρωκτού). Αυτή η απόσταση οριστικοποιείται όταν το μωρό είναι στην μήτρα και θεωρείται ένας δείκτης της έκθεσης σε ανδρογόνα ("αρσενικές" ορμόνες) κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Οι επιστήμονες επισήμαναν, ωστόσο, ότι αν και υπάρχει σαφής σύνδεση μεταξύ της έκθεσης της μητέρας στο χημικό DiNP και της πρωκτογεννητικής απόστασης στα μωρά αγόρια, δεν αποδείχτηκε καμία σχέση αιτίας και αποτελέσματος, παρά μόνο καταγράφηκε αυτή η σύνδεση.

Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις συνολικά 200 αγοριών ηλικίας 21 μηνών κατά μέσο όρο. Κατέγραψαν την πρωκτογεννητική τους απόσταση και ανέλυσαν δείγματα ούρων από τις μητέρες των παιδιών, τα οποία συνέλεξαν κατά το 1ο τρίμηνο της κύησης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσο μεγαλύτερα είναι τα επίπεδα φθαλικών ενώσεων στην μητέρα, τόσο μικρότερη ήταν η πρωκτογεννητική απόσταση στο μωρό-αγόρι τους.

Οι φθαλικές ενώσεις προστίθενται σε πλαστικά για να τα κάνουν πιο εύπλαστα και δύσκολο να σπάσουν. Χρησιμοποιούνται σε ένα τεράστιο φάσμα προϊόντων, όπως τα ηλεκτρικά καλώδια, τα εξαρτήματα αυτοκινήτων και τα υλικά κατασκευής για τα καλλυντικά, τα παπούτσια και τα παιδικά παιχνίδια.

Οι άνθρωποι μπορούν επίσης να εκτεθούν σε χαμηλά επίπεδα φθαλικών ενώσεων στα τρόφιμα, δεδομένου ότι μεγάλο μέρος των τροφών έρχεται σε επαφή με τα πλαστικά κατά την επεξεργασία τους και μέχρι να φτάσουν στα ράφια των καταστημάτων.

Δεν είναι σαφές εάν οι φθαλικές ενώσεις επηρεάζουν την ανθρώπινη υγεία, αλλά έρευνες σε ζώα έχουν δείξει ότι ορισμένοι φθαλικοί εστέρες μπορούν να διαταράξουν την κανονική δραστηριότητα των ορμονών στον οργανισμό. Και μια πρόσφατη έρευνα σε πάνω από 2.000 Αμερικανούς έδειξε ότι υπάρχει σύνδεση της έκθεσης σε φθαλικό εστέρα με χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης στα αγόρια και τους μεσήλικες άνδρες.

Η επικεφαλής της έρευνας, καθηγήτρια Shanna Swan, υποστηρίζει ότι η χημική ουσία DiNP χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο. Στην πραγματικότητα, σημείωσε, το DiNP έχει γίνει ένα "υποκατάστατο" για μία φθαλική ένωση που χρησιμοποιείτο παλαιότερα (DEHP), λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια του συγκεκριμένου χημικού.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Environmental Health Perspectives.

Διαβάστε επίσης:

Οι πιο απίθανες αιτίες που έχετε προβλήματα μνήμης

Ιλαρά: Αίτια, συμπτώματα και αντιμετώπιση

Εγκεφαλικό: 5 συμπτώματα που πρέπει ΟΛΟΙ να γνωρίζουμε

Εκφύλιση ωχράς κηλίδας: Ένας απρόσμενος δείκτης πρόβλεψης της νόσου