ΥΓΕΙΑ

Μάθετε τι είναι οι αιμορροΐδες μέσα από εικόνες

Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι ταλαιπωρούνται από τις ενοχλητικές αιμορροΐδες και τον πόνο που αυτές προκαλούν κάθε φορά που επισκέπτονται την τουαλέτα.

Μάθετε τι είναι οι αιμορροΐδες μέσα από εικόνες

Είναι ένα ευαίσθητο ζήτημα που σπανίως νιώθει ο ασθενής άνετα να το συζητήσει με το κοντινό του περιβάλλον ή ακόμα και με το γιατρό του. Αυτό είναι λάθος. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να ενημερώνετε το γιατρό σας αν έχετε πρόβλημα με αιμορροΐδες, για να μην ταλαιπωρείστε τόσο πολύ.

Τι είναι οι αιμορροΐδες

Υπάρχουν συστάδες φλεβών μέσα και γύρω από τον πρωκτό σας στο κάτω ορθό που μπορεί να διογκωθούν και να πρηστούν. Όταν αυτές οι φλέβες διογκώνονται, το φαινόμενο ονομάζεται αιμορροΐδες. Μπορούν να είναι στο εσωτερικό ή ακριβώς στο εξωτερικό σημείο του πρωκτού. Συνήθως δε συνιστούν λόγο ανησυχίας για την υγεία σας, αλλά σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσουν έντονο πόνο, φαγούρα και αιμορραγία κατά την εκκένωση.

Συμπτώματα

Ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα είναι η ανώδυνη αιμορραγία όταν πηγαίνετε στην τουαλέτα. Μπορεί να παρατηρήσετε λίγο αίμα στο χαρτί της τουαλέτας ή στο μπολ της λεκάνης. Μπορεί επίσης να έχετε φαγούρα, πόνο, ή μικροσκοπικά εξογκώματα γύρω από τον πρωκτό σας. Επειδή μπορεί να υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτά τα συμπτώματα, δείτε το γιατρό σας το συντομότερο δυνατό και ενημερώστε τον για όλα αυτά, χωρίς ενδοιασμό ή ντροπή. Είναι ένα κοινό πρόβλημα που έχουν χιλιάδες άνθρωποι, άλλωστε.

Αίτια

Δεν είναι σίγουρο το τι ακριβώς προκαλεί τις αιμορροΐδες. Είναι πιθανό να εμφανιστούν αν έχετε συχνά δυσκοιλιότητα ή διάρροια. Επίσης, το να σηκώνετε βαριά αντικείμενα ή να πηγαίνετε στην τουαλέτα συχνά και να ξοδεύετε πολύ χρόνο εκεί, θα μπορούσε επίσης να είναι ένας παράγοντας. Οι αιμορροΐδες είναι επίσης πιο συχνές καθώς γερνάτε και επίσης αν είστε υπέρβαροι.

Εσωτερικές αιμορροΐδες

111medicinenet rm illustration internal hemorrhoids

Οι φλέβες μέσα στον πρωκτό σας μπορούν να διογκωθούν πολύ ή να πρηστούν. Ακόμα κι αν αιμορραγούν, οι εσωτερικές αιμορροΐδες συνήθως δεν προκαλούν πόνο. Μερικές φορές μπορεί να διογκωθούν και να βγουν έξω από τον πρωκτό. Αυτό ονομάζεται πρόπτωση αιμορροΐδων και μπορεί να συνοδεύεται από πόνο και έντονη φαγούρα.

Εξωτερικές αιμορροΐδες

1112medicinenet rm illustration external hemorrhoids

Οι αιμορροΐδες μπορεί να δημιουργηθούν ακριβώς κάτω από το δέρμα κοντά στον πρωκτό σας. Αυτού του τύπου οι αιμορροΐδες προκαλούν επίσης φαγούρα και πόνο, ενώ μπορεί και να αιμορραγούν.

Είναι πιθανό να δημιουργηθεί ένας θρόμβος αίματος μέσα σε μία από τις αιμορροΐδες, κάτι που ονομάζεται θρόμβωση. Σε αυτή την περίπτωση θα αισθανθείτε πιο έντονο πόνο.

1113mikael haaggstrom rf illustration prolapsed hemorrhoid

Διαβάστε επίσης:

Τα συμπτώματα που δείχνουν πρόβλημα στις αιμορροΐδες

Αιμορροΐδες: Γιατί εμφανίζονται και πώς θα απαλλαγείτε

Οι 7 λόγοι που προκαλούν αιμορροΐδες

Αιμορροΐδες και εγκυμοσύνη: Τι να προσέξετε!