ΥΓΕΙΑ

Τεστ εγκυμοσύνης: Κάνουν λάθη και πώς λειτουργούν;

Τα τεστ εγκυμοσύνης βασίζονται στην ανίχνευση χημικών ουσιών (δεικτών) που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη και εντοπίζονται στα ούρα και το αίμα. Τα περισσότερα εξ αυτών υποστηρίζουν πως δίνουν 99% ακριβή αποτελέσματα από την πρώτη μέρα της καθυστέρησης.

Τεστ εγκυμοσύνης: Κάνουν λάθη και πώς λειτουργούν;

Σε γενικές γραμμές θεωρούνται αξιόπιστα -όταν χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις οδηγίες που τα συνοδεύουν- με καθυστέρηση μιας εβδομάδας μετά από την ημέρα που αναμενόταν η περίοδος.

Πώς ανιχνεύουν τα τεστ την εγκυμοσύνη;

Όταν το γονιμοποιημένο ωράριο προσκολληθεί στη μήτρα, το σώμα αρχίζει να παράγει την ορμόνη ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη (Human Chorionic Gonadotropin - HCG). Τα τεστ εγκυμοσύνης την ανιχνεύουν από μια μέρα ή συνήθως μια εβδομάδα μετά την προκαθορισμένη ημερομηνία περιόδου.

Πότε πρέπει να γίνεται το τεστ εγκυμοσύνης;

Για πιο αξιόπιστα αποτελέσματα, καλό θα είναι να περιμένετε να συμπληρωθεί μία εβδομάδα καθυστέρησης. Ο λόγος είναι ότι τα τεστ εγκυμοσύνης ανιχνεύουν μια συγκεκριμένη ορμόνη που εκκρίνεται στα ούρα από την αρχή της εγκυμοσύνης. Σε αρκετές γυναίκες, όμως, η έκκριση των ορμονών είναι πιθανό να καθυστερήσει να φτάσει τα ανιχνεύσιμα επίπεδα, ενώ σε άλλες αυτό συμβαίνει αμέσως.

Μπορεί να βγει λανθασμένα θετικό ένα τεστ εγκυμοσύνης;

Είναι αρκετά σπάνια η περίπτωση του ψευδώς θετικού τεστ εγκυμοσύνης.

Μπορεί να βγει λανθασμένα αρνητικό ένα τεστ εγκυμοσύνης;

Κάτι τέτοιο είναι πιθανό, εφόσον συμβαίνει ένα από τα παρακάτω:

Κάνατε το τεστ εγκυμοσύνης πολύ νωρίς

Πρέπει να περιμένετε μέχρι να έχετε τουλάχιστον μια μέρα καθυστέρησης, αυτό είναι το κατώτατο όριο ασφαλείας για να έχετε ακριβή απάντηση.

Κάνατε με λάθος τρόπο το τεστ

Τα ούρα αντέχουν για 15 λεπτά από τη στιγμή που τα συλλέγετε. Επίσης το τεστ θέλει λίγο χρόνο για να δουλέψει, συνήθως 2-3 λεπτά.

Τα ούρα που χρησιμοποιήσατε ήταν αραιά

Αν πιείτε πολλά υγρά πριν κάνετε το τεστ, ίσως προκύψει ψευδές, αρνητικό αποτέλεσμα. Για πιο ακριβές αποτέλεσμα κάντε το τεστ με τα πρώτα πρωινά ούρα.

Τι να κάνετε αν το τεστ βγει αρνητικό, αλλά η περίοδος δεν έχει έρθει μετά από μία εβδομάδα

Αν περάσει μια εβδομάδα από το αρνητικό τεστ, αλλά η περίοδός σας δεν έχει έρθει ακόμα, θα πρέπει να επαναλάβετε το τεστ.

Αν βγει ξανά αρνητικό, επισκεφθείτε τον γυναικολόγο σας.