ΥΓΕΙΑ

Νεύρωση στομάχου: Τα συμπτώματα και οι παράγοντες που την πυροδοτούν

Αν κάθε φορά που περνάτε μια δύσκολη ημέρα στη δουλειά, έχετε πολύ άγχος ή τσακώνεστε, αντιμετωπίζετε έντονες και επίπονες ενοχλήσεις στο στομάχι, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να πρόκειται για νεύρωση στομάχου.

Νεύρωση στομάχου: Τα συμπτώματα και οι παράγοντες που την πυροδοτούν

Τι είναι η νεύρωση στομάχου;

Η νεύρωση του στομάχου δεν είναι ασθένεια. Στην πραγματικότητα, περιγράφει το αίσθημα δυσφορίας που νιώθουν οι άνθρωποι με ευαισθησία στο στομάχι με την προϋπόθεση ότι έχουν αποκλειστεί με βεβαιότητα όλες οι παθολογικές αιτίες.

Πώς εκδηλώνεται η νεύρωση στομάχου;

Η νεύρωση εκδηλώνεται με:

- Δυσπεψία

- Καούρες

- Ξινίλες

- Φούσκωμα στο στομάχι

- Κολικοειδείς πόνους

- Τάση προς εμετό

Ποιοι παράγοντες συμβάλλουν στην εκδήλωση νεύρωσης στομάχου;

Κατανάλωση τροφών στις οποίες έχετε δυσανεξία

Καταχρήσεις: Λήψη υπερβολικής ποσότητας τροφής, υπερκατανάλωση αλκοόλ και καφέ είναι από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις

Σωματοποίηση άγχους: Το στομάχι σας είναι πιθανόν το σημείο στο οποίο σωματοποιείτε και εκδηλώνετε το άγχος που βιώνετε σε συγκεκριμένες περιόδους.

Κληρονομικότητα: Ίσως η ευαισθησία στο στομάχι να είναι απόρροια κληρονομικότητας.

Παροδική υπερέκκριση γαστρικού υγρού: Το στομάχι σας παρουσιάζει κατά διαστήματα αυξημένες συσπάσεις και υπερέκκριση γαστρικού υγρού (είναι όξινο και γι' αυτό ερεθιστικό), που προκαλεί τα δυσάρεστα συμπτώματα. Το έναυσμα για την υπερέκκριση του γαστρικού υγρού και τις συσπάσεις δίνουν το άγχος, η κούραση, το ξενύχτι, συγκεκριμένα τρόφιμα, το αλκοόλ και, πιθανώς, άλλες συνήθειες που γνωρίζετε ήδη ότι σας ενοχλούν.

Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού: Ενοχοποιείται κυρίως για την εμφάνιση του έλκους του δωδεκαδακτύλου και για τη χρόνια γαστρίτιδα, ωστόσο δεν είναι απίθανο να το έχετε και όταν το πρόβλημά σας είναι η νεύρωση στομάχου.

Πώς αντιμετωπίζεται η νεύρωση στομάχου;

Εφόσον ο γιατρός αποκλείσει κάθε άλλο ενδεχόμενο, τότε αυτό που μπορείτε να κάνετε, είναι η λήψη αντιόξινων και η αποφυγή όλων των ερεθιστικών παραγόντων.