ΥΓΕΙΑ

Τι είναι το «σύνδρομο ψηφιακής όρασης»

Όταν οι χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών περνούν πολλές ώρες μπροστά από τις οθόνες των laptops, των tablets και των smartphones, είναι πιθανό να προσβληθούν από το σύνδρομο της ψηφιακής όρασης.

Τι είναι το «σύνδρομο ψηφιακής όρασης»

Ορισμένα από τα συμπτώματα του συνδρόμου είναι να βλέπει κάποιος διπλά, ο πονοκέφαλος και η ξηροφθαλμία.

Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο CBS, όταν οι χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών περνούν πολλές ώρες μπροστά από την οθόνη και εστιάζουν το βλέμμα τους στα γραφικά, τότε προκαλούν σοβαρό πρόβλημα στην όρασή τους.

Κατά την καθηγήτρια Έρικα Σούλμαν, οι χρήστες τοποθετούν τις κινητές συσκευές πολύ κοντά στα μάτια τους, με αποτέλεσμα να βλάπτουν την όρασή τους. Αυτό όμως που ανησυχεί ιδιαίτερα τους ειδικούς είναι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις για την ανθρώπινη υγεία, κυρίως για τα παιδιά, τα οποία αμελούν να κάνουν διαλείμματα την ώρα του παιχνιδιού.

Για τον καθηγητή Μαρκ Ρόσενφιλντ, τα παιδιά που παίζουν αρκετές ώρες εκτός σπιτιού, έχουν μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν μυωπία. Για το λόγο αυτό, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιάτρων επισημαίνει ότι, τα παιδιά κάτω των δύο ετών θα πρέπει να μένουν μακριά από τεχνολογικές συσκευές.

«Όχι μόνο βρισκόμαστε μπροστά σε οθόνες για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς διαλείμματα, αλλά δουλεύουμε και με φορητές συσκευές σε μικρότερες αποστάσεις», λέει ο οφθαλμίατρος Μαρκ Ρόσενφιλντ, καθηγητής κλινικής εκπαίδευσης στο πανεπιστήμιο «New York College» στο Μανχάταν.

«Καθώς μεγαλώνουμε, όσο πιο κοντά βρισκόμαστε σ΄ ένα αντικείμενο όταν το διαβάζουμε, τόσο περισσότερη δουλειά πρέπει να κάνουν τα μάτια για διατηρήσουν την εστίαση», προσθέτει.

Σύμφωνα με τους ειδικούς πάντως, το σύνδρομο εμφανίζεται μόνο μετά από παρατεταμένη χρήση.

Διαβάστε επίσης:

Θολή όραση: Οι πιθανές αιτίες εκτός από μυωπία, αστιγματισμό, πρεσβυωπία

Η κακή χρήση των φακών επαφής ευθύνεται για χιλιάδες λοιμώξεις