ΥΓΕΙΑ

Πάνω από 480.000 κρούσματα καρκίνου ετησίως οφείλονται στην παχυσαρκία

Η παχυσαρκία αποτελεί έναν από τους βασικότερους παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο που μπορούν να αποφευχθούν και κύρια αιτία συγκεκριμένων μορφών καρκίνου, όπως ο καρκίνος του παγκρέατος, ο καρκίνος του οισοφάγου, ο καρκίνος στα νεφρά ή τη χολή και ο καρκίνος του εντέρου.

Πάνω από 480.000 κρούσματα καρκίνου ετησίως οφείλονται στην παχυσαρκία

Νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην κορυφαία επιστημονική επιθεώρηση Lancet Oncology καταδεικνύει ότι περίπου 481.000 άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο λαμβάνουν σε ετήσια βάση διάγνωση για καρκίνο λόγω του υπερβολικού βάρους τους.

Ερευνητές από το Διεθνή Οργανισμό Ερευνών για τον Καρκίνο (IARC) ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν σε 184 χώρες ώστε να υπολογίσουν πόσα περιστατικά καρκίνου που καταγράφηκαν ανά τον κόσμο το 2012 οφείλονταν στον αυξημένο Δείκτη Μάζας Σώματος. Τα στοιχεία προέρχονταν από τη βάση δεδομένων GLOBOCAN.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η υπέρβαση του φυσιολογικού Δείκτη Μάζας Σώματος (στην κλίμακα του υπέρβαρου ή του παχύσαρκου) κατατάσσεται πολύ ψηλά στη λίστα των παραγόντων κινδύνου για τον καρκίνο που μπορούν να αποφευχθούν.