ΥΓΕΙΑ

Σπυράκια με πύον: Τι τα προκαλεί και πώς θα τα αντιμετωπίσετε

Τα σπυράκια με πύον, ειδικά αυτά που εμφανίζονται στο πρόσωπο, εκτός από αντιαισθητικά, μπορεί να αποδειχθούν και επικίνδυνα, ειδικά αν δεν αντιμετωπιστούν με σωστό τρόπο.

Σπυράκια με πύον: Τι τα προκαλεί και πώς θα τα αντιμετωπίσετε

Σπυράκια μπορεί να προκαλέσει η κακή υγιεινή (βρωμιά, λιπαρότητα, κ.τ.λ.), η ακμή, η κακή διατροφή, η ηλικία, περιβαλλοντικοί (καυσαέριο) ή και ψυχολογικοί (έντονο στρες) παράγοντες και βέβαια διάφορα βακτήρια (π.χ. σταφυλόκοκκος).

Γιατί δημιουργούνται σπυράκια

Στην προσπάθειά του να απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα, ο οργανισμός μπορεί να βρει εμπόδια, όπως οι κλειστοί πόροι του δέρματος λόγω υπερβολικής έκκρισης σμήγματος. Αν το δέρμα έχει μολυνθεί από μικρόβια, τότε ο οργανισμός εκτός από τα νεκρά κύτταρα προσπαθεί να αποβάλει και τα σκοτωμένα μικρόβια. Έτσι δημιουργούνται τα σπυράκια με πύον.

Πώς θα απαλλαγείς από τα σπυράκια

Για να απαλλαγεί ένας άνθρωπος από τα σπυράκια, πρέπει να εστιάσει στις αιτίες που τα δημιουργούν.

Καθαρισμός προσώπου

Ο βαθύς καθαρισμός του προσώπου (τουλάχιστον πρωί και βράδυ) βοηθά στην καταπολέμηση δημιουργίας νέων σπυριών. Με τον βαθύ καθαρισμό απομακρύνονται όλες οι βρομιές από την επιδερμίδα του προσώπου με αποτέλεσμα να ανοίγουν οι πόροι του δέρματος γεγονός που συμβάλει ουσιαστικά στο να απαλλαγείτε από τα σπυράκια.

Υγιεινή διατροφή

Σοκολάτες, πίτσες και γενικά πολύ λιπαρές τροφές ευνοούν την εκδήλωση σπυριών.

Μείωση άγχους

Το στρες και το άγχος πιθανόν να επηρεάζουν αρνητικά τα σπυράκια και τη δημιουργία καινούριων.

Καλή αφαίρεση μακιγιάζ

Το μακιγιάζ φράζει τους πόρους του δέρματος, ευνοώντας τη δημιουργία σπυριών. Όταν μια γυναίκα μακιγιάρεται, είναι απαραίτητο να καθαρίζει πολύ καλά το πρόσωπό της.

Επίσκεψη σε δερματολόγο

Αν τα σπυράκια δεν υποχωρούν, πρέπει να επισκεφτείτε δερματολόγο, ο οποίος θα διαγνώσει ακριβώς την πάθηση και θα σας δώσει την κατάλληλη θεραπεία.

Μην τα "σκαλίζετε"

Αποφύγετε να πειράζετε και να ξύνετε τα σπυράκια. Εκτός του ότι μπορεί να σας αφήσουν σημάδια στο πρόσωπο, μπορεί να εντείνετε το πρόβλημα εάν το πύον έχει μικρόβια και μεταδοθούν και σε άλλα σημεία της επιδερμίδας.

Διαβάστε επίσης:

Κρεατάκια στη μύτη: Πόσο επικίνδυνα είναι;

Τι είναι τα γάγγλια και πώς επηρεάζουν την υγεία