ΥΓΕΙΑ

Τεστ αχρωματοψίας: Είστε βέβαιοι ότι βλέπετε όλα τα χρώματα;

Δείτε αν έχετε αχρωματοψία ή δυσχρωματοψία με τη βοήθεια ενός απλού online τεστ.

Τεστ αχρωματοψίας: Είστε βέβαιοι ότι βλέπετε όλα τα χρώματα;

Η αμερικανική εταιρία EnChroma με έδρα το Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνια σχεδίασε το τεστ ώστε να βοηθήσει καθέναν από εμάς να διαπιστώσει αν τα μάτια του τον «ξεγελούν» στη θέα μιας έγχρωμης εικόνας.

Η εταιρία έλαβε επιχορήγηση από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH SBIR) προκειμένου να σχεδιάσει μια πρωτοποριακή συσκευή που βελτιώνει την όραση ατόμων με αχρωματοψία/δυσχρωματοψία. Η εταιρία απασχολεί ερευνητές, μηχανικούς και ειδικούς σε θέματα τεχνολογίας, καθώς και διεθνούς φήμης συμβούλους σε θέματα οφθαλμολογίας.

Στην επίσημη ιστοσελίδα της EnChroma μπορείτε να κάνετε κι εσείς το τεστ που εκτιμά αν έχετε αχρωματοψία/δυσχρωματοψία και σε ποιο βαθμό.

Το τεστ δεν αποτελεί τη βάση για αυτό-διάγνωση, μπορεί όμως να σας δώσει μια πρώτη ιδέα και να σας παροτρύνει να επισκεφθείτε τον ειδικό. Τα αποτελέσματα μπορεί να επηρεαστούν από την ποιότητα της εικόνας στην οθόνη του υπολογιστή σας.

Οδηγίες

Οι εικόνες που θα δείτε αποτελούνται από κουκκίδες και σχηματίζουν ένα τετράγωνο, έναν κύκλο ή ένα ρόμβο. Μόνο το χρώμα μπορεί να σας υποδείξει ποιο είναι το σχήμα.

Πατήστε το αντίστοιχο εικονίδιο στη δεξιά πλευρά της οθόνης, ανάλογα με το σχήμα που βλέπετε (ή πιστεύετε ότι βλέπετε) στην οθόνη σας.

buttons

Εάν δεν είστε σίγουροι ποιο είναι το σχήμα που βλέπετε, πατήστε το τέταρτο εικονίδιο και αν δεν βλέπετε τίποτα πατήστε το τελευταίο εικονίδιο.

Πατήστε επάνω στην εικόνα για να κάνετε το τεστ.

colourblind

Διαβάστε επίσης:

Θολή όραση: Οι πιθανές αιτίες εκτός από μυωπία, αστιγματισμό, πρεσβυωπία
Οι ασθένειες που φαίνονται στα μάτια
Παγκόσμια Ημέρα Όρασης: Τα πιο απίθανα τεστ για τα μάτια σας μόνο! (βίντεο)
Δείτε αν έχετε μυωπία, αστιγματισμό ή αχρωματοψία