ΥΓΕΙΑ

Λευκοπλακία: Τα συμπτώματα μιας επικίνδυνης πάθησης του στόματος

Η λευκοπλακία είναι μία προκαρκινική βλάβη που εμφανίζεται στον βλεννογόνο του στόματος με τη μορφή λευκής πλάκας.

Λευκοπλακία: Τα συμπτώματα μιας επικίνδυνης πάθησης του στόματος

Η πλάκα αυτή είναι καλά προσκολλημένη στη θέση της και δεν προκαλείται από κάποιο νόσημα.

Τα ακριβή αίτια της λευκοπλακίας δεν είναι γνωστά, εκτιμάται όμως ότι στην εμφάνισή της παίζουν ρόλο προδιαθεσικοί παράγοντες.

Συμπτώματα

-Αρχικά η λευκοπλακία εμφανίζεται σαν ένα επίπεδο γκρίζο ή λευκό σημάδι ή έλκωση στα ούλα, τη βάση του στόματος, κάτω από τη γλώσσα, ή στην έσω πλευρά των παρειών.

-Μέσα σε μερικές εβδομάδες ή μήνες, σταδιακά δημιουργούνται λευκές πλάκες με παχιά, τραχιά υφή και ρυτιδωμένη, σκληρή επιφάνεια. Αυτές οι λευκές πλάκες είναι στερεά προσκολλημένες στο βλεννογόνο και δεν απομακρύνονται αν τις ξύσουμε όπως συμβαίνει όταν πρόκειται για μυκητιασική στοματίτιδα, διευκολύνοντας έτσι να διακρίνουμε τις δύο παθήσεις.

-Η λευκοπλακία συνήθως δεν προκαλεί άλλα συμπτώματα όπως πόνο ή κάψιμο, όπως άλλες παθήσεις του βλεννογόνου, παρά μόνο σε λίγες περιπτώσεις μια μικρή ευαισθησία σε ζεστά ή πικάντικα φαγητά.

Ακόμη όμως και αν δεν υπάρχουν ενοχλητικά συμπτώματα, επιβάλλεται η επίσκεψη στον οδοντίατρο ή τον στοματολόγο λόγω του κινδύνου του καρκίνου του στόματος. Μάλιστα αν εμφανιστούν και κόκκινες ελκώσεις στις λευκές πλάκες (ερυθροπλακία), ο κίνδυνος να πρόκειται για σύμπτωμα κακοήθους πάθησης αυξάνεται περισσότερο.

Πόσο συχνή είναι;

Υπολογίζεται ότι ένα ποσοστό 2%-3% του ενήλικου γενικού πληθυσμού παρουσιάζει λευκοπλακία. Η πλειονότητα των ασθενών έχουν ηλικία 40-50 ετών, ενώ η συχνότητά της είναι παρόμοια στα δύο φύλα.

Διαβάστε επίσης:

Αφθώδης στοματίτιδα στα παιδιά - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Αποκόλληση αμφιβληστροειδούς: Τα ύποπτα συμπτώματα