ΥΓΕΙΑ

Η βίαιη συμπεριφορά είναι και θέμα γονιδίων

Ο συνδυασμός των γονιδίων και του περιβάλλοντος στο οποίο μεγαλώνει κανείς, μπορεί να οδηγήσει στην εκδήλωση αντικοινωνικής συμπεριφοράς.

Η βίαιη συμπεριφορά είναι και θέμα γονιδίων

Αυτό υποστηρίζει μια πρόσφατη έρευνα, σύμφωνα με την οποία οι εμπειρίες που βιώνει κανείς –όπως ένα διαζύγιο ή η σεξουαλική κακοποίηση- μπορεί να επηρεάσουν τις εκφράσεις των γονιδίων, που ελέγχουν την προδιάθεση ενός ατόμου στην εγκληματικότητα.

Στην έρευνα συμμετείχαν 1.337 μαθητές ηλικίας 17-18 ετών από τη Σουηδία, οι οποίοι συμπλήρωσαν ανώνυμα ερωτηματολόγια αναφορικά με τη συμπεριφορά τους, τα οικογενειακά βιώματά τους, εμπειρίες σεξουαλικής κακοποίησης και την ποιότητα της σχέσης με τους γονείς τους γενικότερα.

Επιπλέον, όπως αναφέρει δημοσίευμα της MailOnline, παρείχαν δείγμα σάλιου προκειμένου οι ερευνητές να εξετάσουν το DNA τους. Ένα από τα γονίδια που εξέτασαν ήταν η μονοαμινοξειδάση Α (MAOA).

Το γονίδιο αυτό είναι ένα βασικό ένζυμο, το οποίο διασπά και απελευθερώνει ενέργεια στους νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου, όπως η σεροτονίνη (ορμόνη της ευημερίας και του αισθήματος ευτυχίας).

«Περίπου το 25% των Καυκάσιων ανδρών φέρουν τη λιγότερο δραστική παραλλαγή του ΜΑΟΑ» εξήγησε ο καθηγητής Sheilagh Hodgins από το πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ.

«Από τους μαθητές που συμμετείχαν στην έρευνα, εκείνοι που είχαν βιώσει σωματική βία στην παιδική τους ηλικία, εμφάνιζαν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν σοβαρή αντικοινωνική συμπεριφορά, από μικρά παιδιά μέχρι την ενηλικίωση» συνέχισε ο ίδιος.

Ένα άλλο γονίδιο που εξέτασαν οι ερευνητές ήταν το BDNF, το οποίο επηρεάζει τη νευρωνική πλαστικότητα και το οποίο φέρει το 30% των ανθρώπων. Αυτό αναφέρεται στην ικανότητα των κυττάρων του εγκεφάλου να αναδιοργανώνουν τις νευρικές οδούς και τις συνδέσεις καθ' όλη τη διάρκεια της ζωή μας.

«Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει, ότι αυτή η παραλλαγή στα γονίδια σχετίζεται με την επιθετική συμπεριφορά, αν οι φορείς έχουν εκτεθεί προηγουμένως σε επιθετική συμπεριφορά από συνομήλικους» πρόσθεσε ο καθηγητής.

Το τρίτο γονίδιο που μελέτησαν οι ερευνητές ήταν ο μεταφορέας σεροτονίνης 5-HTTLPR, το οποίο φέρει σχεδόν το 20% των ανθρώπων και το οποίο επίσης σχετίζεται με την αντικοινωνική και επιθετική συμπεριφορά.

Συνολικά, η έρευνα διαπίστωσε ότι τα τρία αυτά γονίδια αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και σε συνδυασμό με τα περιστατικά οικογενειακών συγκρούσεων και σεξουαλικής κακοποίησης αυξάνεται η πιθανότητα παραβατικότητας.

«Τα ευρήματα μας έρχονται να συμπληρώσουν αυτά προηγούμενων ερευνών, οι οποίες έχουν δείξει ότι τα γονίδια επηρεάζουν τον εγκέφαλο και ως εκ τούτου της συμπεριφοράς, μεταβάλλοντας την ευαισθησία προς το περιβάλλον του ατόμου» κατέληξε ο καθηγητής.

Διαβάστε επίσης:

Διπολική διαταραχή: Ποια είναι τα 4 είδη της ψυχικής νόσου

Νέα, ριζοσπαστική θεωρία για την αιτία της κατάθλιψης