ΥΓΕΙΑ

Προεκλαμψία: Το τεστ Elecsys συμβάλλει στη βραχυπρόθεσμη πρόληψη

Την προγνωστική αξία του τεστ προεκλαμψίας Elecsys ως προς την πρόβλεψη της απουσίας προεκλαμψίας επί μία εβδομάδα και της εμφάνισης προεκλαμψίας εντός των επόμενων τεσσάρων εβδομάδων, δείχνουν τα αποτελέσματα της μελέτης PROGNOSIS, που παρουσιάστηκαν στο 20ο Παγκόσμιο Συνέδριο για Αμφιλεγόμενα Θέματα στη Μαιευτική, τη Γυναικολογία και την Υπογονιμότητα, που διεξήχθη στο Παρίσι.

Προεκλαμψία: Το τεστ Elecsys συμβάλλει στη βραχυπρόθεσμη πρόληψη

Η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν περισσότερες από 1.270 έγκυες γυναίκες από 30 κέντρα σε 14 χώρες, μεταξύ Δεκεμβρίου 2010 και Ιανουαρίου 2014, είχε ως κύριο στόχο να δείξει ότι οι χαμηλές τιμές του λόγου των πρωτεϊνών sFlt-1/PlGF προβλέπουν την απουσία προεκλαμψίας, εκλαμψίας και συνδρόμου HELLP για μία εβδομάδα, ενώ οι υψηλές τιμές λόγου προβλέπουν την εκδήλωση προεκλαμψίας, εκλαμψίας και συνδρόμου HELLP εντός τεσσάρων εβδομάδων.

Το αποτέλεσμα της εξέτασης επιτρέπει στους επαγγελματίες της υγείας να αποφεύγουν τις περιττές νοσηλείες, καθώς μπορεί να αποκλείσει αξιόπιστα το ενδεχόμενο προεκλαμψίας επί μία εβδομάδα και ταυτοχρόνως να συμβάλει στη βελτίωση της έκβασης της κύησης, τόσο για τη μητέρα όσο και για το παιδί. Δεδομένου ότι μπορεί να επιβεβαιώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης προεκλαμψίας προσφέρεται η δυνατότητα να παρασχεθεί η καταλληλότερη προγεννητική φροντίδα εγκαίρως.

Τι είναι η προεκλαμψία

Η προεκλαμψία ορίζεται ως η παρουσία υπέρτασης σε συνδυασμό με αυξημένα επίπεδα πρωτεϊνών στα ούρα. Άλλα κλινικά συμπτώματα της προεκλαμψίας αποτελούν οι ισχυρές κεφαλαλγίες, το αιφνίδιο οίδημα του προσώπου, των χεριών και των ποδιών, και ο πόνος στην άνω κοιλιακή χώρα.

Ωστόσο, τόσο η υπέρταση όσο και η πρωτεϊνουρία αποδεικνύεται ότι αποτελούν δείκτες με περιορισμένη ικανότητα πρόβλεψης για την κλινική εκδήλωση της πάθησης καθώς και για την πορεία αυτής.

Ποια είναι η συχνότητα εμφάνισης

Προεκλαμψία εκδηλώνεται σε 1 ανά 20 κυήσεις περίπου και αποτελεί τη δεύτερη σημαντικότερη αιτία θανάτου της μητέρας. Η πάθηση μπορεί να απειλήσει τη ζωή τόσο της μητέρας όσο και του εμβρύου, ιδίως εάν διαγνωστεί αργά, ενώ στην οξεία της μορφή αποτελεί ένδειξη για άμεσο πρόωρο τοκετό. Τα περισσότερα περιστατικά αφορούν υγιείς γυναίκες που γεννούν το πρώτο τους παιδί. Παθήσεις όπως η χρόνια υπέρταση, ο διαβήτης και οι νεφροπάθειες συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης προεκλαμψίας.

Πώς λειτουργεί το τεστ Elecsys

Το τεστ προεκλαμψίας Elecsys μετρά δύο πρωτεΐνες, την sFlt-1 (διαλυτή τυροσινοκινάση 1 τύπου fms) και τον PlGF (πλακουντιακός αυξητικός παράγοντας) στο μητρικό αίμα. Ανάλογα με το αποτέλεσμα της εξέτασης, που υπολογίζεται από τον λόγο των δύο πρωτεϊνών, ο γυναικολόγος μπορεί να αποκλείσει ή να προβλέψει με αξιοπιστία την εμφάνιση της πάθησης βραχυπρόθεσμα και να εστιάσει με βεβαιότητα σε εκείνες τις γυναίκες που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης προεκλαμψίας.

Διατίθεται σε όλες τις χώρες που δέχονται τη σήμανση CE στην Ευρώπη, τη Λατινική Αμερική, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ασία. Επί του παρόντος δεν διατίθεται στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιαπωνία.