ΥΓΕΙΑ

Γιατί οι πιλότοι έχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του δέρματος

Οι κυβερνήτες αεροσκαφών διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο θανατηφόρου καρκίνου του δέρματος, επειδή εκτίθενται σε ακτινοβολία στο πιλοτήριο, η οποία αντιστοιχεί στα επίπεδα από τα κρεβάτια μαυρίσματος (σολάριουμ), σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Dermatology.

Γιατί οι πιλότοι έχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του δέρματος

Οι πιλότοι που περνούν μια ώρα σε ύψος 30.000 ποδιών δέχονται την ίδια ποσότητα ακτινοβολίας όσο ένα άτομο που κάθεται επί 20 λεπτά σε ένα κρεβάτι μαυρίσματος.

Και οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, που διεξήγαγαν την μελέτη, πιστεύουν ότι τα επίπεδα αυτά είναι υψηλότερα όταν οι πιλότοι πετούν πάνω από πυκνά σύννεφα και περιοχές με χιόνι, αφού τότε αντανακλάται ακόμα περισσότερη ακτινοβολία επάνω τους.

Η επικίνδυνη αυτή έκθεση στην ακτινοβολία του ήλιου παρουσιάζεται επειδή τα παρμπρίζ των αεροσκαφών δεν αποκλείουν εντελώς την ακτινοβολία UV-A, καθώς είναι κατασκευασμένα από πολυκαρβονικό πλαστικό ή γυαλί πολλαπλών στρώσεων. Η ακτινοβολία UV-A είναι γνωστό ότι μπορεί να προκαλέσει βλάβη του DNA στα κύτταρα και να οδηγήσει σε μελάνωμα, μια άκρως θανατηφόρα μορφή καρκίνου.

Ενώ η υπεριώδης ακτινοβολία μικρού μήκους κύματος (UV-B) δεν μπορεί εύκολα να διαπεράσει το γυαλί και το πλαστικό στα παράθυρα, η μεγάλου μήκους κύματος ακτινοβολία (UV-A) είναι πολύ πιο πιθανό να περάσει.

Έρευνες έχουν δείξει ότι, σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό, οι κυβερνήτες αεροσκαφών και πληρωμάτων πτήσης μπορεί να διατρέχουν ακόμα και διπλάσιο κίνδυνο μελανώματος.

Διαβάστε επίσης:

Οι χειριστές αεροσκαφών και το μετατραυματικό στρες

Αυτές είναι οι χειρότερες δουλειές για την υγεία σας

Δείτε τις διαφορές: Απλή ελιά ή καρκινική αλλοίωση;

Σε ποιες περιπτώσεις θα πρέπει να ελέγχετε τις ελιές στο σώμα σας