ΥΓΕΙΑ

Σκολίωση: Πρωτοποριακή θεραπεία με μαγνητικό εμφύτευμα

Μια 30χρονη γυναίκα από την Ιρλανδία, η οποία πάσχει από σκολίωση από τότε που ήταν μόλις 6 εβδομάδων, υποβλήθηκε σε πρωτοποριακή επέμβαση στην οποία εμφυτεύθηκε προηγμένης τεχνολογίας μαγνητική ράβδος για να διορθωθεί η καμπύλη της σπονδυλικής της στήλης.

Σκολίωση: Πρωτοποριακή θεραπεία με μαγνητικό εμφύτευμα

Η Deirdre McDonnell από την πόλη Ντρογκέδα στην ανατολική ακτή της Ιρλανδίας είναι η πρώτη ενήλικη ασθενής στην οποία εμφυτεύθηκε το σύστημα ελέγχου μαγνητικής επέκτασης (MAGEC).

Η επιτυχής έκβαση της επέμβασης δίνει ελπίδα σε όλους τους ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε αλλεπάλληλα ανεπιτυχή και επίπονα επεμβατικά χειρουργεία με την ελπίδα να επανέλθει η σπονδυλική τους στήλη στη σωστή θέση.

Η McDonnell έλαβε διάγνωση για συγγενή σκολίωση περίπου ένα μήνα μετά τη γέννησή της. Η συγκεκριμένη μορφή σκολίωσης αφορά σε παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης λόγω μη φυσιολογικού σχηματισμού των σπονδύλων. Η ακριβής αιτιολογία της πάθησης παραμένει άγνωστη και δεν υπάρχουν επαρκή ερευνητικά δεδομένα που να αποδεικνύουν ότι είναι κληρονομική.

Η McDonnell είχε υποβληθεί στο παρελθόν σε οκτώ χειρουργικές επεμβάσεις και σε όλη της τη ζωή επαιρνε αναλγητικά για να αντέξει τον πόνο. Η πρωτοποριακή επέμβαση με τη μαγνητική ράβδο ήταν η τελευταία της ελπίδα, καθώς οι γιατροί δεν της έδιναν πάνω από 10 ακόμη χρόνια ζωής.

Η σπονδυλική της στήλη σχημάτιζε καμπύλη 130 μοιρών, σαν ένα μισοφέγγαρο, με αποτέλεσμα τα πνευμόνια της να μην έχουν τον απαραίτητο χώρο να αναπτυχθούν και να φτάσουν σε φυσιολογικό μέγεθος.

Η μέθοδος MAGEC σχεδιάστηκε το 2011 και μέχρι σήμερα είχε χρησιμοποιηθεί μόνο σε παιδιά, ως εναλλακτική στην πρότυπη θεραπεία με εμφύτευση ράβδου. Η μέθοδος MAGEC δεν επιβάλλει όμως την πραγματοποίηση πολλαπλών επεμβάσεων προς επιμήκυνση της ράβδου. Η ράβδος επιμηκύνεται σταδιακά με τη βοήθεια ειδικού τηλεχειριστηρίου (ERC), χωρίς να χρειάζεται γενική αναισθησία ή πραγματοποίηση τομής. Ειδικά σχεδιασμένοι μαγνήτες στο τηλεχειριστήριο επικοινωνούν με τους μαγνήτες στη ράβδο ώστε να μεταβάλλεται αυτοματοποιημένα το μήκος του εμφυτεύματος με το πάτημα ενός και μόνο κουμπιού.

scoli1
scoli2