ΥΓΕΙΑ

ΚΗΨΥΑΚ: Ένα Κέντρο Ημέρας για την ψυχολογική τόνωση των καρκινοπαθών

Με στόχο να βοηθήσει ψυχολογικά τους ανθρώπους που βιώνουν την δύσκολη κατάσταση του καρκίνου, λειτουργεί εδώ και 12 χρόνια στην Αθήνα, το Κέντρο Ημέρας για Ψυχολογική Υποστήριξη Ασθενών με Καρκίνο (ΚΗΨΥΑΚ).

ΚΗΨΥΑΚ: Ένα Κέντρο Ημέρας για την ψυχολογική τόνωση των καρκινοπαθών

Στόχοι μας, όπως αναφέρουν οι επικεφαλής του Κέντρου, με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου, που γιορτάζεται στις 4 Φεβρουαρίου, είναι η ευαισθητοποίηση όσο γίνεται περισσότερων ανθρώπων για την ανάγκη ψυχολογικής υποστήριξης τόσο των ασθενών όσο και των οικείων τους, καθώς και η προώθηση και αναμετάδοση αυτών των μηνυμάτων, ώστε να παροτρύνουμε τους ανθρώπους που το χρειάζονται να αξιοποιήσουν ΔΩΡΕΑΝ τις υπηρεσίες του ΚΗΨΥΑΚ.

Η νόσος του καρκίνου, βαριά και στο άκουσμα της διάγνωσης και στο βίωμα της θεραπείας, δεν αφήνει κανένα μας ανεπηρέαστο.

Όσοι έχουν νοσήσει γνωρίζουν καλύτερα τι αποθέματα δυνάμεων -ψυχικών και σωματικών- απαιτούνται, απλά για να κάνει κανείς τα βασικά για τη θεραπεία του.

Το χειρουργείο, οι χημειοθεραπείες, οι ακτινοθεραπείες, το σοκ μπροστά στη νέα εικόνα του σώματος που μοιάζει τόσο γνωστό μα και τόσο ξένο, το άγχος και η αγωνία κάθε φορά που κάτι ύποπτο συμβαίνει, οι διαρκείς επανέλεγχοι που από τη μια διασφαλίζουν ότι όλα βαίνουν καλώς αλλά από την άλλη υπενθυμίζουν ότι τον καρκίνο δεν μπορείς να τον εμπιστεύεσαι, συχνά φέρνουν τους ασθενείς και τους οικείους τους στα όρια της αντοχής.

Καθένας στη θέση τους θα χρειαζόταν ψυχολογική βοήθεια. Από εκείνους όμως μοιάζει το περιβάλλον να απαιτεί να σταθούν ηρωικά. Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι τα καταφέρνουν χωρίς βοήθεια και αντέχουν στις δοκιμασίες ανταποκρινόμενοι στις προσδοκίες των άλλων. Γιατί όμως είναι αδυναμία για κάποιον που δοκιμάζεται σκληρά το να χρειαστεί και να ζητήσει βοήθεια; Μήπως τελικά απαιτεί πολύ δύναμη;

Στην περίοδο της οικονομικής κρίσης που οι ασθένειες επιδεινώνονται και τα κοινωνικά δίκτυα καταρρέουν η προσφορά ψυχολογικής στήριξης και η ανάπτυξη ενός δικτύου υποστήριξης των ατόμων που αντιμετωπίζουν τον καρκίνο είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Για αυτούς τους ανθρώπους που δοκιμάζονται καθημερινά σε όλα τα επίπεδα και που έχουν τη δύναμη να ζητήσουν ψυχική στήριξη λειτουργεί εδώ και δώδεκα χρόνια το ΚΗΨΥΑΚ (Επιστημονικός Υπεύθυνος: Δ.Σακελλάρης -Ψυχίατρος/Ψυχαναλυτής) της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας
(Επιστημονικός Υπεύθυνος: Π. Σακελλαρόπουλος) και είναι στελεχωμένο από ψυχιάτρους, ψυχολόγους, χοροθεραπεύτρια και κοινωνική λειτουργό, και παρέχει εντελώς δωρεάν στους ασθενείς και στους συγγενείς τους :

• ψυχολογική υποστήριξη, ατομική και οικογενειακή
συμβουλευτική,
• ψυχιατρική παρακολούθηση,
• ατομική και ομαδική ψυχοθεραπεία,
• τεχνικές χαλάρωσης-χοροκινητική θεραπεία
• κοινωνική υπηρεσία.

Διαβάστε ακόμη:

Πέντε πιθανά συμπτώματα καρκίνου που αγνοούν οι άντρες

Μία 8χρονη πρότεινε λύση για τη θεραπεία του... καρκίνου!

Οι πιο διαδεδομένοι μύθοι για τον καρκίνο