ΥΓΕΙΑ

Έκζεμα: Πώς συνδέεται με άλλα προβλήματα υγείας

Οι ενήλικες με έκζεμα -μια χρόνια δερματική ασθένεια που συχνά αρχίζει στην παιδική ηλικία- μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με νέα μελέτη από τη Σχολή Ιατρικής Feinberg του πανεπιστημίου Northwestern στο Σικάγο των ΗΠΑ. Μάλιστα, αυτός ο αυξημένος κίνδυνος μπορεί να είναι το αποτέλεσμα των κακών συνηθειών του τρόπου ζωής του ατόμου.

Έκζεμα: Πώς συνδέεται με άλλα προβλήματα υγείας

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με έκζεμα καπνίζουν και πίνουν περισσότερο, είναι πιο πιθανό να είναι παχύσαρκα και είναι λιγότερο πιθανό να ασκούνται τακτικά σε σχέση με τους ενήλικες οι οποίοι δεν έχουν έκζεμα. Τα αποτελέσματα δείχνουν επίσης ότι το ίδιο το έκζεμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο, πιθανότατα από τις συνέπειες της χρόνιας φλεγμονής.

Για τις ανάγκες της έρευνας εξετάστηκαν οι περιπτώσεις 61.000 ατόμων ηλικίας 18-85 ετών, οι οποίοι είχαν λάβει μέρος στην εθνική έρευνα των ΗΠΑ σε θέματα υγείας (National Health Interview Surveys) τις χρονιές 2010 και 2012.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με έκζεμα ήταν 54% πιο πιθανό να είναι παχύσαρκα ως προς εκείνα που δεν είχαν έκζεμα. Επίσης, οι άνθρωποι με έκζεμα ήταν 48% πιο πιθανό να έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση. Ήταν επίσης περίπου 33% πιο πιθανό να έχουν υψηλή χοληστερόλη ως προς εκείνους που δεν είχαν έκζεμα.

Επίσης αποδείχτηκε ότι το έκζεμα ήταν στενά συνδεδεμένο με προβλήματα ύπνου, σύμφωνα με την μελέτη. Οι άνθρωποι με έκζεμα είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες να έχουν προ-διαβήτη ή διαβήτη σε σύγκριση με άτομα χωρίς έκζεμα.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί, ωστόσο, ότι αυτή η μελέτη διαπίστωσε ότι μόνο μια άμεση σχέση μεταξύ του εκζέματος και του υψηλότερου κινδύνου από άλλα προβλήματα υγείας. Η μελέτη δεν είχε σχεδιαστεί για να διευκρινίσει αν και κατά πόσον το να έχει κανείς έκζεμα ή όχι μπορεί πραγματικά να προκαλέσει άλλα προβλήματα υγείας. Απλά ότι όταν υπάρχει το ένα (έκζεμα), υπάρχει αυξημένη πιθανότητα για το άλλο (σοβαρά προβλήματα όπως καρδιακή νόσος, εγκεφαλικά κλπ).

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Allergy and Clinical Immunology.

Διαβάστε επίσης:

Έκζεμα: Η ποιότητα του νερού επηρεάζει τη συχνότητα των κρίσεων

Ελπιδοφόρες ειδήσεις για νέο ρευματολογικό φάρμακο

Φλυκταινώδης ψωρίαση: Τύποι, αίτια και συμπτώματα

Σταφυλόκοκκος: Ποιοι είναι οι πιθανοί τρόποι μετάδοσης