ΥΓΕΙΑ

Σας λείπει ύπνος; Δείτε τι πρέπει να κάνετε

Η έλλειψη ύπνου είναι καταστροφική για κάθε επιμέρους σύστημα και όργανο του σώματός μας. Μπορούμε όμως να αποκαταστήσουμε τις βλάβες εάν εφαρμόσουμε μια απλή καθημερινή στρατηγική.

Σας λείπει ύπνος; Δείτε τι πρέπει να κάνετε

Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, ένας σύντομος υπνάκος μέσα στην ημέρα μάς απαλλάσσει από το στρες και ενισχύει το ανοσοποιητικό μας, επαναφέροντας τα επίπεδα βασικών ορμονών και πρωτεϊνών στο φυσιολογικό, αμβλύνοντας έτσι τον αντίκτυπο της έλλειψης ύπνου.

Έχει αποδειχθεί πως έλλειψη ύπνου δεν αυξάνει μόνο τις πιθανότητες ατυχήματος αλλά και τον κίνδυνο εκδήλωσης χρόνιων παθήσεων, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης, η υπέρταση και η κατάθλιψη.

Σύμφωνα με τον Δρ Brice Faraut από το γαλλικό Πανεπιστήμιο Paris V, «μόλις 30 λεπτά ύπνου μέσα στην ημέρα αναιρούν τις αρνητικές επιπτώσεις της έλλειψης ύπνου».

Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που υποδεικνύει ότι ο ύπνος μέσα στην ημέρα επαναφέρει τα επίπεδα βιολογικών δεικτών του ενδοκρινικού και του ανοσοποιητικού στο φυσιολογικό.

Τα ευρήματα της νέας μελέτης μπορούν να αποδειχθούν ιδιαίτερα χρήσιμα σε άτομα που αντιμετωπίζουν χρόνια έλλειψη ύπνου, όπως άτομα που εργάζονται τη νύχτα ή άτομα που κάνουν εναλλασσόμενες βάρδιες.

Διαβάστε επίσης:

Δείτε αν σας λείπει ύπνος με το τεστ των 59'' (βίντεο)
Ιδανικές ώρες ύπνου ανά ηλικία – Η νέα οδηγία (πίνακας)
Δείτε πόσο γερνά τον εγκέφαλο ο κακός ύπνος