ΥΓΕΙΑ

Τράπεζα μοσχευμάτων κερατοειδούς & άλλες εξελίξεις στο συνέδριο της Εταιρείας Ενδοφακών και Διαθλαστικής Χειρουργικής

Όλες οι νεώτερες εξελίξεις στον τομέα της οφθαλμολογίας προσελκύωντας παράλληλα το ενδιαφέρον ενός μεγάλου αριθμού συνέδρων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, θα παρουσιαστούν στο 29° Διεθνές Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Ενδοφακών και Διαθλαστικής Χειρουργικής (Ε.Ε.Ε.Φ.Δ.Χ.), το οποίο διεξάγεται από χθες μέχρι και την 1η Μαρτίου στην Αθήνα, και το οποίοαποτελεί για ακόμα μια χρονιά την κορυφαία επιστημονική εκδήλωση στο χώρο της χειρουργικής καταρράκτη και της Διαθλαστικής χειρουργικής.

Τράπεζα μοσχευμάτων κερατοειδούς & άλλες εξελίξεις στο συνέδριο της Εταιρείας Ενδοφακών και Διαθλαστικής Χειρουργικής

Οι εργασίες του συνεδρίου ξεκίνησαν την Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου με μια ημερίδα για τις τεχνολογίες απεικόνισης του οφθαλμού και συγκεκριμένα του προσθίου ημιμορίου. Η ταχεία εξέλιξη των απεικονιστικών εξετάσεων του οφθαλμού προσφέρει νέες δυνατότητες στους οφθαλμιάτρους τόσο για την έγκαιρη διάγνωση σοβαρών παθήσεων όπως π.χ. ο κερατόκωνος αλλά και για την εφαρμογή νέων θεραπευτικών τεχνικών και την εξέλιξη της διαθλαστικής χειρουργικής και της χειρουργικής του καταρράκτη. Έτσι, την πρώτη μέρα του συνεδρίου θα γίνει εκτενής αναφορά σε όλες τις σύγχρονες απεικονιστικές τεχνικές που καθιστούν την οφθαλμολογία μια από τις πιο εκσυγχρονισμένες ειδικότητες της Ιατρικής.

Στο συνέδριο αυτό, η ΕΕΕΦΔΧ συμπληρώνει 30 χρόνια συνεισφοράς στην προώθηση της χειρουργικής καταρράκτη και διαθλαστικής χειρουργικής στην πατρίδα μας. Το ετήσιο συνέδριο και οι ολοένα και εμπλουτιζόμενες επιστημονικές και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις της εταιρείας συνέβαλλαν ώστε η ελληνική οφθαλμολογία στον τομέα αυτό να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αναφορικά με τις εξελίξεις στη χειρουργική του καταρράκτη, στο συνέδριο θα γίνει εκτενής αναφορά στη Femto-second τεχνική, όπου χρησιμοποιείται ένα Laser υψηλής ακρίβειας το οποίο διευκολύνει αρκετά κάποια στάδια του χειρουργείου του καταρράκτη, με το μειονέκτημα του υψηλού κόστους.

Επιπρόσθετα, έχοντας φθάσει σε ένα αξιοθαύμαστο αποτέλεσμα σε σχέση με την ασφάλεια και την ακρίβεια των χειρουργικών τεχνικών, η οφθαλμολογική κοινότητα στρέφει την προσοχή της στη βελτίωση των παραγόντων που καθορίζουν την ποιότητα της όρασης «optical quality» για την τελειοποίηση των αποτελεσμάτων.

Έτσι, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή εταιρεία χειρουργικής καταρράκτη και διαθλαστικής χειρουργικής οργανώνεται για το θέμα αυτό στρογγυλή τράπεζα στην οποία θα αναλυθούν όλες οι νεώτερες θεωρίες και γνώσεις για το συγκεκριμένο θέμα.
Στη διαθλαστική χειρουργική το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε δύο τελευταίες τεχνικές που υπόσχονται ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια και ακρίβεια. Η τεχνική Smile αποτελεί την καινούργια τάση στις επεμβάσεις στρώματος. Με την τεχνική αυτή χρησιμοποιείται ενα femtosec laser με το οποίο αφαιρείται ένα τμήμα του κερατοειδούς, το σχήμα και το πάχος του οποίου καθορίζεται από τους βαθμούς που θέλουμε να διορθώσουμε, μέσα από μια πολύ μικρή τομή, μειώνοντας σημαντικά την επιβάρυνση του κερατοειδούς. H δεύτερη τεχνική αφορά τις επεμβάσεις που γίνονται στην επιφάνεια του κερατοειδούς και είναι η TransPRK. Πρόκειται για μια "no-touch" τεχνική όπου κανένα εργαλείο δεν ακουμπάει το μάτι και όλη η τεχνική γίνεται με τη χρήση Laser. Tα πλεονεκτήματά της είναι ότι μειώνεται σημαντικά η μετεγχειρητική δυσφορία του ασθενή, επιταχύνεται η ανάρρωση και μειώνονται ακόμα περισσότερο οι επιπλοκές του χειρουργείου.

Οι σχετικά πρόσφατες τροποποιήσεις και μεταρρυθμίσεις του νομικού πλαισίου που περιβάλλει τις μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς, άνοιξαν το δρόμο για σημαντικές εξελίξεις στον τομέα της αντιμετώπισης της κερατοειδικής τυφλότητας. Τη χρονιά που πέρασε, με σημαντικές πρωτοβουλίες και προσπάθεια πολλών ιδιωτικών φορέων αλλά και την αρωγή του κράτους η δημιουργία τράπεζας μοσχευμάτων στην Ελλάδα φαίνεται να είναι πλέον εφικτή. Αυτό αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την εύρεση και διάθεση όλων των μοσχευμάτων που απαιτεί ο ελληνικός πληθυσμός αλλά και για τη μείωση του κόστους των επεμβάσεων αυτών και την άμεση πρόσβαση σε ποιοτικά μοσχεύματα όλων των πολύ ικανών χειρουργών κερατοειδούς της χώρας μας.

Στο πλαίσιο αυτό και σε συνεργασία με το Netherlands Institute of Innovative Ocular Surgery, ένα από τα καλύτερα ευρωπαϊκά κέντρα μεταμοσχεύσεων, διοργανώνεται στο φετινό συνέδριο ένα εξειδικευμένο course για την τμηματική μεταμόσχευση ενδοθηλίου. Πρόκειται για μια καινούρια τεχνική κατά την οποία μεταφέρεται στον δέκτη μόνο το ενδοθήλιο του δότη με αποτέλεσμα να μειώνεται δραματικά ο χρόνος ανάρρωσης, να βελτιώνεται σημαντικά η ποιότητα της όρασης μετεγχειρητικά και να αξιοποιούνται καλυτερα τα μοσχεύματα καθώς το υπόλοιπο μόσχευμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάποιον άλλο ασθενή. Η τεχνική αυτή έχει επινοηθεί από τον Dr.Melles και για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η ομάδα του Ολλανδού χειρουργού θα μεταλαμπαδεύσει στους συμμετέχοντες την πολύτιμη εμπειρία της.

Τέλος, στα πλαίσια του Συνεδρίου, σε ειδική τελετή θα απονεμηθεί το Διεθνές Βραβείο Kelman στον διακεκριμένο χειρουργό οφθαλμίατρο Boris Malyugin. Το διεθνές βραβείο Kelman απονέμεται κάθε δύο χρόνια από την ΕΕΕΦΔΧ σε εξέχοντες χειρουργούς από την Ελλάδα ή το εξωτερικό, τιμώντας τους για τη συμβολή τους στην εξέλιξη της χειρουργικής του καταρράκτη.

Διαβάστε ακόμη:

Η Bayer επενδύει στην Οφθαλμολογία με ένα εκτενές πρόγραμμα νέων θεραπειών

Μάθετε για τις δύο χειρότερες παθήσεις για τα μάτια μας όταν γερνάμε

CNN: Αμερικανοί έρχονται στην Αθήνα για οφθαλμικές επεμβάσεις