ΥΓΕΙΑ

Πρόσθετα στα τρόφιμα συνδέονται με νόσο του Crohn και ελκώδη κολίτιδα

Πρόσθετα που χρησιμοποιούνται ευρύτατα στη βιομηχανία τροφίμων για την παραγωγή παγωτού, μαργαρίνης, μαγιονέζας, συσκευασμένου ψωμιού, αρτοποιημάτων και πολλών άλλων προϊόντων μπορεί να συμβάλλουν στην εκδήλωση μιας φλεγμονώδους πάθησης του εντέρου, όπως η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα, αλλά και παθήσεων που συνδέονται με την παχυσαρκία.

Πρόσθετα στα τρόφιμα συνδέονται με νόσο του Crohn και ελκώδη κολίτιδα

Οι ερευνητές εστίασαν στους γαλακτωματοποιητές, χημικές ουσίες που προστίθενται σε διάφορα τρόφιμα ώστε να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και κρεμώδη υφή. Έπειτα από πειράματα που πραγματοποιήθηκαν σε ποντίκια, διαπιστώθηκε ότι οι γαλακτωματοποιητές μπορεί να προκαλέσουν μεταβολές στη μικροχλωρίδα του εντέρου και να πυροδοτήσουν τη φλεγμονή στο γαστρεντερικό.

Τέτοιου είδους φλεγμονές απαντώνται σε ασθενείς με νόσο του Crohn και ελκώδη κολίτιδα αλλά και σε άτομα που έχουν εκδηλώσει μεταβολικό σύνδρομο, ένα σύνολο παθήσεων που αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2, καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού, αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.

Οι ερευνητές χορήγησαν στα ποντίκια τους γαλακτωματοποιητές διαλυμένους σε νερό ή ως πρόσθετα στην τροφή τους και διαπιστώθηκε επακόλουθη εκδήλωση ήπιας φλεγμονής στο έντερο αλλά και συμπτωμάτων μεταβολικού συνδρόμου, όπως διαταραχή στα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, αυξημένο σωματικό βάρος και συσσώρευση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς.

Η πρόσληψη γαλακτωματοποιητών φάνηκε να αυξάνει τον κίνδυνο ελκώδους κολίτιδας στα ποντίκια που ήταν γενετικά προδιατεθειμένα απέναντι στην εκδήλωση της πάθησης, σημειώνουν οι ερευνητές.

Η νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature αναφέρει πως οι επιδράσεις που παρατηρήθηκαν στα ποντίκια είναι πιθανό να παρατηρηθούν επίσης και στον άνθρωπο.

Οι ερευνητές εστίασαν σε δύο γαλακτωματοποιητές που χρησιμοποιούνται συχνά στη βιομηχανία των τροφίμων, την πολυσορβάτη 80 και τη καρβοξυμεθυλοκυτταρίνη. Πρόκειται σύντομα να μελετήσουν την επίδραση αυτών αλλά και άλλων γαλακτωματοποιητών σε ανθρώπους.