ΥΓΕΙΑ

Κατακράτηση υγρών: Αντιμετωπίστε την απλά και φυσικά

Διαπιστώνετε ξαφνικά ότι δεν κλείνει το φερμουάρ του παντελονιού ή ότι σας στενεύουν τα παπούτσια, ενώ δεν έχετε αλλάξει διατροφικές συνήθειες;

Κατακράτηση υγρών: Αντιμετωπίστε την απλά και φυσικά

Το ξαφνικό φούσκωμα ή πρήξιμο που δεν οφείλεται στα επιπλέον κιλά, μπορεί να σχετίζεται με κατακράτηση υγρών από τον οργανισμό σας.

Απαλλαγείτε από αυτή την δυσάρεστη κατάσταση, υιοθετώντας τις παρακάτω απλές αλλαγές στην καθημερινότητά σας:

Κομμένο το αλάτι

Το νάτριο που περιέχει το αλάτι αυξάνει την κατακράτηση, γι' αυτό πρέπει να το αποφύγετε. Για να μη σας φανεί η έλλειψή του, προσθέστε στο φαγητό λίγο παραπάνω πιπέρι, λεμόνι ή κάποιο άλλο μπαχαρικό για να ενισχύσετε τη γεύση του. Επίσης περιορίστε την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων και έτοιμων φαγητών, που έχουν πολύ αλάτι.

Φάτε μπανάνες

Η μπανάνα περιέχει υψηλές ποσότητες καλίου, το οποίο βοηθά στην εξάλειψη της κατακράτησης υγρών.

Γιαούρτι

Αν αισθάνεστε φούσκωμα, φάτε ένα γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά. Θα σας βοηθήσει στη διαδικασία της πέψης, συμβάλλοντας στην αύξηση των καλών βακτηριδίων στο έντερο.

Πίνετε πολύ νερό

Το νερό ξεπλένει τον οργανισμό, βοηθά στη διούρηση και συμβάλλει στο ξεφούσκωμα. Στις περιπτώσεις προεμμηνορροϊκού συνδρόμου ενδείκνυνται τουλάχιστον 8 με 10 ποτήρια νερό την ημέρα.

Τσάι

Το τσάι όπως και κάποια άλλα φυσικά διουρητικά (λάχανο, χυμός από βατόμουρα) βοηθούν στην καταπολέμηση της κατακράτησης.

Βιταμίνες

Αυξήστε τις ποσότητες των βιταμινών Α και D, που λαμβάνετε. Οι συγκεκριμένες βιταμίνες βοηθούν να μειωθεί η ευθραυστότητα των τριχοειδών αγγείων και η κατακράτηση των υγρών.

Άσκηση

Οι αστράγαλοι μπορεί να πρηστούν, λόγω της κατακράτησης υγρών. Για να το αποφύγετε, αρκούν μικρές κινήσεις, όπως οι ασκήσεις, που λειτουργούν για τους μυς της γάμπας. Με τον τρόπο αυτό το αίμα και το περιττό υγρό από την περιοχή του αστραγάλου, μετακινούνται και δε συσσωρεύονται στα κάτω άκρα. Προτιμήστε περπάτημα, τρέξιμο, ποδήλατο, αεροβική γυμναστική.

Όχι στα στενά ρούχα

Η πίεση που ασκούν τα στενά ρούχα και υφάσματα στο πάνω μέρος των μηρών και τη μέση σας, περιορίζουν την απομάκρυνση των υγρών από τα κάτω άκρα.

Διαβάστε επίσης:

Ποιοι πρέπει να αποφεύγουν το αλάτι και γιατί

Με αυτή τη διατροφή θα νικήσετε την κατακράτηση