ΥΓΕΙΑ

Τα οφέλη της θερινής ώρας για την υγεία

Την Κυριακή 29 Μαρτίου επανέρχεται η θερινή ώρα και μαζί με αυτή και τα οφέλη της για την υγεία.

Τα οφέλη της θερινής ώρας για την υγεία

Αν και η εφαρμογή της θερινής ώρας γίνεται για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας, πολλοί υποστηρίζουν ότι πρέπει να μονιμοποιηθεί.

Ειδικά τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλο ρεύμα κατά της μετακίνησης των δεικτών του ρολογιού κατά μία ώρα πίσω το χειμώνα, καθώς θεωρείται επιβλαβής για την υγεία.

Η διατήρηση μίας επιπλέον ώρας με φως ημέρας το απόγευμα οδηγεί, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, σε αύξηση των επιπέδων βιταμίνης D και ενθαρρύνει τον κόσμο να ασκείται περισσότερο.

Σχεδόν ο μισός πληθυσμός του πλανήτη έχει χαμηλότερα των βέλτιστων επίπεδα βιταμίνης D, η έλλειψη της οποίας είναι παράγοντας κινδύνου για ραχίτιδα.

Οι υπέρμαχοι της θερινής ώρας υποστηρίζουν ότι η διατήρησή της ενθαρρύνει τους ανθρώπους να βγαίνουν από το σπίτι και να αθλούνται, σε αντίθεση με τη χειμερινή ώρα κατά την οποία προτιμά να μένει μέσα.

Ένα άλλο πολύ σημαντικό όφελος από τη θερινή ώρα είναι η μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Μελέτες που έχουν γίνει απέδειξαν ότι στη διάρκεια της περιόδου εφαρμογής της θερινής ώρας, οι θάνατοι των πεζών από τροχοφόρα δυστυχήματα ελαττώνονται κατά τέσσερις φορές! Έτσι η ιδέα αυτή της θερινής ώρας, που για πρώτη φορά εισηγήθηκε ο Βενιαμίν Φραγκλίνος το 1784, έχει πολλαπλά οφέλη και πέρα από την εξοικονόμηση ενέργειας.

Διαβάστε επίσης:

Αν η ώρα δεν άλλαζε ποτέ, τα παιδιά θα... ασκούνταν περισσότερο

Η αλλαγή ώρας φέρνει περισσότερα εμφράγματα