ΥΓΕΙΑ

Δείτε με πόσα ποτά την ημέρα αυξάνετε τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος

Οι άνθρωποι που καταναλώνουν τρία ή περισσότερα αλκοολούχα ποτά καθημερινά αυξάνουν σημαντικά τις πιθανότητές τους να αναπτύξουν καρκίνο του ήπατος, σύμφωνα με έρευνα από το World Cancer Research Fund International και το Imperial College του Λονδίνου.

Δείτε με πόσα ποτά την ημέρα αυξάνετε τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος

Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία 34 επιμέρους μελετών που αφορούσαν συνολικά 8,2 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Από αυτούς, υπήρχαν 24.500 περιπτώσεις καρκίνου του ήπατος.

Σκοπός των ερευνητών ήταν να προσδιοριστεί ο τρόπος που η διατροφή, το σωματικό βάρος και η σωματική άσκηση επηρεάζουν την πιθανότητα καρκίνου του ήπατος.

Διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που πίνουν τουλάχιστον τρία αλκοολούχα ποτά ημερησίως έχουν αυξημένες πιθανότητες εκδήλωσης της νόσου, ενώ σημαντικό ρόλο φαίνεται ότι παίζει επίσης το σωματικό βάρος. Τα άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα έχουν ακόμα μεγαλύτερο πιθανότητα για καρκίνο του ήπατος.

Επίσης, από την έρευνα προέκυψε ότι ένα συγκεκριμένο συστατικό στις τροφές, η αφλατοξίνη, αποτελεί βασικό διατροφικό παράγοντα κινδύνου για τον συγκεκριμένο τύπο καρκίνου. Οι αφλατοξίνες είναι τοξίνες που παράγονται από μύκητες, που συχνά προκύπτουν από την ακατάλληλη αποθήκευση των τροφών. Αυτές οι τοξίνες συνήθως βρίσκονται σε τροφές από θερμότερες, αναπτυσσόμενες περιοχές του κόσμου. Τέτοιες τροφές είναι τα δημητριακά, τα μπαχαρικά, τα φιστίκια, τα καρύδια Βραζιλίας, οι πιπεριές τσίλι, το μαύρο πιπέρι, τα αποξηραμένα φρούτα και τα σύκα.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ήπατος με τη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους και περιορίζοντας την κατανάλωση αλκοόλ σε 1-2 ποτά την ημέρα για τους άνδρες και ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες.

Διαβάστε επίσης:

Τι μπορείτε να κάνετε για τους πόνους της ισχιαλγίας

Αλλεργίες: Τα λάθη που κάνετε και τις χειροτερεύουν

Ανεύρυσμα στον εγκέφαλο: Συμπτώματα και ποιοι κινδυνεύουν

Αυξημένες πιθανότητες αυτισμού στα παιδιά από εξωσωματική γονιμοποίηση