ΥΓΕΙΑ

Έρευνα: Οι παχύσαρκες γυναίκες είναι 40% πιο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο

Η παχυσαρκία αυξάνει τις πιθανότητες ενός ατόμου για την ανάπτυξη καρδιακής νόσου, διαβήτη τύπου-2 και μίας από τις πιο τρομακτικές διαγνώσεις από όλες, του καρκίνου.

Έρευνα: Οι παχύσαρκες γυναίκες είναι 40% πιο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα από τον οργανισμό Cancer Research της Μ. Βρετανίας, οι παχύσαρκες γυναίκες διατρέχουν 40% μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης κάποιας από τις 7 πιο κοινές μορφές καρκίνου (εντέρου, στήθους, χοληδόχου κύστης, μήτρας, νεφρών, παγκρέατος και οισοφάγου), σε σύγκριση με τις γυναίκες που έχουν υγιές σωματικό βάρος.

Οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις 1.000 παχύσαρκων γυναικών, από τις οποίες οι 274 διαγνώστηκαν σε κάποια φάση της ζωής τους με καρκίνο που συνδεόταν με το σωματικό τους βάρος. Στην συνέχεια εξέτασαν τις περιπτώσεις 1.000 υγιών γυναικών, κανονικού σωματικού βάρους, από τις οποίες οι 194 διαγνώστηκαν με καρκίνο σε κάποια φάση της ζωής τους.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η αιτία που οι παχύσαρκες γυναίκες έχουν αισθητά αυξημένες πιθανότητες καρκίνου σχετίζεται με τον τρόπο που τα κύτταρα λευκού λίπους παράγουν υπερβολικές ποσότητες θηλυκών ορμονών, όπως τα οιστρογόνα. Συγκεκριμένα παράγουν ορμόνες που ονομάζονται αδιποκίνες (adipokines) οι οποίες μπορούν είτε να συμβάλλουν είτε να εμποδίσουν την διαδικασία ανάπτυξης του κυττάρου. Αλλά, την ίδια στιγμή τα παχύσαρκα άτομα έχουν μεγαλύτερη ποσότητα της ορμόνης λεπτίνη στον οργανισμό τους. Αυτό είναι που επιταχύνει τελικά την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.

Η επικεφαλής επικοινωνίας του οργανισμού Cancer Research, δρ. Julie Sharp, επισήμανε ότι "ο κίνδυνος καρκίνου εξαρτάται από ένα συνδυασμό των γονιδίων μας, του περιβάλλοντός μας και άλλων πτυχών της ζωής μας, πολλές από τις οποίες μπορούμε να ελέγξουμε (...) Αν βοηθήσουμε τους ανθρώπους να κατανοήσουν το πώς μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου θα έχουμε κάνει ένα ζωτικής σημασίας βήμα για την αντιμετώπιση της νόσου (...) Αλλαγές στον τρόπο ζωής -όπως το να μην καπνίζουμε, να διατηρούμε ένα υγιές βάρος, να τρεφόμαστε υγιεινά, καθώς και να μην κάνουμε καταχρήσεις- είναι οι μεγάλες ευκαιρίες για όλους μας για να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου".

Διαβάστε επίσης:

Χαμηλότερος Δείκτης Μάζας Σώματος για μεγαλύτερη γονιμότητα στον άνδρα

Η παχυσαρκία δεν θεραπεύεται μόνο με δίαιτα και γυμναστική

Γενετικός χάρτης της παχυσαρκίας: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Η καθιστική ζωή είναι πιο επικίνδυνη από την παχυσαρκία