ΥΓΕΙΑ

Ξίδι: Οι πέντε χρήσεις του που κάνουν «θαύματα»

Το ξίδι είναι απαραίτητο στην μαγειρική, υπάρχουν όμως και άλλοι τομείς που μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και πραγματικά θα εκπλαγείτε από τα αποτελέσματα.

Ξίδι: Οι πέντε χρήσεις του που κάνουν «θαύματα»

Λούσιμο
Είναι γνωστές οι ευεργετικές ιδιότητές του για τα μαλλιά. Το λούσιμο με ξίδι κάνει τα μαλλιά πιο απαλά, τους δίνει μοναδική λάμψη, ενώ ταυτόχρονα θα σας απαλλάξει από την πιτυρίδα.
Αφού λουστείτε με το σαμπουάν, κάντε μασάζ με ζεστό νερό και περιεκτικότητα ξιδιού ίση με 10%. Μετά ξεβγάλετε με καθαρό νερό. Αν θέλετε να εξαφανιστεί η πιτυρίδα, χρησιμοποιείστε νερό και ξίδι με ποσότητα 1:1, βρέξτε τα μαλλιά σας, κάνετε λίγο μασάζ, αφήστε να λειτουργήσει για 10 λεπτά και μετά ξεβγάλετε με καθαρό νερό.

Κατά της ακμής
Μπορείτε να πλένετε το πρόσωπό σας με αραιωμένο άσπρο ξίδι σε νερό. Το άσπρο ξίδι έχει την ικανότητα να αποτρέπει την δημιουργία βακτηριδίων, να λευκαίνει την επιδερμίδα και να την κάνει πιο απαλή. Αν πλένεστε κάθε μέρα με άσπρο ξίδι, το πρόσωπό σας θα παραμείνει λευκό, τρυφερό και χωρίς ακμή.
Βάλτε μια κουταλιά άσπρο ξίδι σε ζεστό νερό και ανακατέψτε. Πρώτα, πλένετε κανονικά όλο το πρόσωπο. Μετά πλένετε ξανά με το ανάμεικτο νερό με άσπρο ξίδι, και κάνετε μασάζ με τα δάχτυλα. Στο τέλος, πλένετε με κρύο νερό, ώστε να συρρικνωθούν οι πόροι.

Απομάκρυνση αλάτων
Σε περιοχές με σκληρό νερό, το ξίδι είναι η ιδανική λύση για την απομάκρυνση των αλάτων. Βάλτε άσπρο ξίδι στην χύτρα και την καφετιέρα ή σκεπάστε τα διάφορα εξαρτήματα μέσα στο νιπτήρα με άσπρο ξίδι. Μετά από ένα βράδυ, τα άλατα θα είναι πολύ εύκολο να απομακρυνθούν. Ξεπλένετε τα πάντα με νερό.

Πλύσιμο ρούχων
Το πλύσιμο των ρούχων με άσπρο ξίδι απομακρύνει τις μυρωδιές και τα κάνει πιο λευκά και λαμπερά. Αυτό οφείλεται στο ότι το άσπρο ξίδι μπορεί να απομακρύνει τους λεκέδες από ιδρώτα που είναι αλκαλικοί και εξουδετερώνουν την σκόνη του πλυσίματος.
Βάλτε τα ρούχα στο νερό με άσπρο ξίδι σε αναλογία 20:1 για 10 λεπτά, και μετά πλύνετέ τα κανονικά.

Απομακρύνει τις άσχημες μυρωδιές από κρέας και ψάρι
Το ξίδι απομακρύνει την μυρωδιά του κρέατος και το νοστιμεύει. Όταν μαγειρεύετε ψάρι, με το να βάλετε ξίδι θα απομακρύνετε την ψαρίλα. Όταν καθαρίζετε το κρέας και ιδιαίτερα τα σπλάχνα, με το ξίδι μπορεί να απομακρυνθεί η δυσάρεστη μυρωδιά.
Συγκεκριμένα: Όταν μαγειρεύετε το ψάρι, βάλτε λίγες σταγόνες ξιδιού, και δεν θα μυρίζει πια ψαρίλα. Επίσης μπορείτε να καθαρίσετε το κουζινομάχαιρο, τον πάγκο και τα άλλα εργαλεία με ξύδι για να απομακρυνθεί η ψαρίλα.
Όταν καθαρίζετε τα σπλάχνα, πρώτα πλένετε με καθαρό νερό, μετά καθαρίζετε με ένα μείγμα ξιδιού και αλκοόλ, και τελικά ξεπλένετε με νερό. Για να απομακρυνθεί η μυρωδιά του αρνιού, μπορείτε πριν το μαγείρεμα, να βάλετε το αρνί σε καυτό νερό, βάζοντας ξίδι, και να το αφήσετε να μουσκέψει για λίγα λεπτά.

Διαβάστε επίσης:

Καταπολεμήστε τα σπυράκια με ξύδι

Ξύδι: Προστατεύει την καρδιά και όχι μόνο