ΥΓΕΙΑ

Δερματικό έγκαυμα από χημική ουσία: Τι πρέπει να κάνετε

Καθημερινά, ερχόμαστε σε επαφή με πολλές ουσίες που είναι τοξικές και υπό προϋποθέσεις μπορεί να αποδειχτούν επικίνδυνες για την υγεία μας.

Δερματικό έγκαυμα από χημική ουσία: Τι πρέπει να κάνετε

Το πιο κοινό παράδειγμα δεν είναι άλλο από τα προϊόντα καθαρισμού του σπιτιού, του αυτοκινήτου και άλλων αντικειμένων. Εκτός από τον μεγάλο κίνδυνο υγείας από την κατάποση ή και την εισπνοή αναθυμιάσεων τέτοιων ουσιών, ορισμένες από αυτές είναι επικίνδυνες και για το δέρμα σας.

Σε περίπτωση που εσείς, ή κάποιο άλλο άτομο, πάθετε έγκαυμα από επαφή με μια τοξική χημική ουσία, πρέπει να κάνετε τα ακόλουθα:

-Ειδοποιήστε άμεσα τον γιατρό σας ή τις Πρώτες Βοήθειες, ειδικά σε περίπτωση που το έγκαυμα είναι σε κάποια ευαίσθητη περιοχή (πχ πρόσωπο).

-Ρίχνετε άφθονο δροσερό νερό επάνω στο σημείο του εγκαύματος (κάτω από μία βρύση αν είναι δυνατόν) για τουλάχιστον 20 λεπτά ή μέχρι να καταφτάσουν οι Πρώτες Βοήθειες.

-Βεβαιωθείτε ότι το νερό που έρχεται σε επαφή με το έγκαυμα δεν πέφτει στη συνέχεια επάνω σε άλλα σημεία του σώματός σας.

-Μην ρίχνετε το νερό με μεγάλη πίεση.

-Καθώς πέφτει το νερό επάνω στο έγκαυμα (όχι νωρίτερα) αφαιρέστε τυχόν κοσμήματα ή άλλα αντικείμενα που φοράτε κοντά στο σημείο του εγκαύματος, εκτός και αν αυτά έχουν κολλήσει στο δέρμα.

-Αφότου ξεπλύνετε καλά το έγκαυμα, διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες στην ετικέτα του προϊόντος που χρησιμοποιήσατε.

-Μην επιχειρήσετε να εξουδετερώσετε το έγκαυμα με "αντίθετη" χημική ουσία (δηλαδή με ουσία που να είναι αντιστοίχως αλκαλική ή όξινη). Αυτό μπορεί να προκαλέσει χημική αντίδραση που θα επιδεινώσει το έγκαυμα.

-Μην βάλετε αντιβιοτική αλοιφή επάνω στην πληγή χωρίς την συμβουλή γιατρού.

-Αν το έγκαυμα είναι σε μικρή έκταση του σώματος, μπορείτε να το τυλίξετε με ένα στεγνό, αποστειρωμένο πανί ή γάζα.

-Σε περίπτωση που επιχειρείτε να βοηθήσετε ένα άλλο άτομο που έχει υποστεί χημικό έγκαυμα, βεβαιωθείτε πρώτα ότι φοράτε γάντια και κάποια ποδιά, αν υπάρχουν.

Διαβάστε επίσης:

Ήλιος και Φωτοπροστασία: Τι πρέπει πραγματικά να προσέχουμε

Τεστ αυτοαξιολόγησης για ύποπτες ελιές στο δέρμα

Ορθοστατική υπόταση: Πώς θα περιορίσετε τα συμπτώματα

Ευαίσθητο στομάχι ή σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου; Πώς τα ξεχωρίζουμε