ΥΓΕΙΑ

Πονόλαιμος: 6 λύσεις για άμεση ανακούφιση

Ο πονόλαιμος είναι το πρώτο σημάδι κρυολογήματος. Μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα της καταπόνησης των φωνητικών χορδών.

Πονόλαιμος: 6 λύσεις για άμεση ανακούφιση

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που χρειαζόμαστε όταν νιώσουμε το πρώτο «γρατζούνισμα» είναι η γρήγορη ανακούφιση ώστε να αποφύγουμε τη δυσκολία κατάποσης.

Δείτε μερικές απλές λύσεις που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τον πονόλαιμο.

1. Αντιφλεγμονώδη

Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα είναι αντιφλεγμονώδη και παυσίπονα μαζί. Έτσι, ανακουφίζουν από τον πόνο και ταυτόχρονα καταπραΰνουν το οίδημα στο λαιμό.

2. Γαργάρες με αλατόνερο

Οι γαργάρες με χλιαρό νερό και αλάτι βοηθούν να αντιμετωπιστεί το οίδημα στο λαιμό και κάνουν τη βλέννα πιο αραιή ώστε να απομακρύνονται ευκολότερα ερεθιστικοί παράγοντες και βακτήρια. Η αναλογία πρέπει να είναι μισή κουταλιά του γλυκού αλάτι για κάθε φλιτζάνι νερό.

3. Καραμέλες

Δεν είναι όλες οι καραμέλες εξίσου αποτελεσματικές ενάντια στον πονόλαιμο, όμως σε κάθε περίπτωση προωθούν την παραγωγή σάλιου κι έτσι ο λαιμός παραμένει ενυδατωμένος. Προτιμήστε όσες περιέχουν μέντα ή ευκάλυπτο.

4. Πολλά υγρά

Η ενυδάτωση του οργανισμού είναι πολύ σημαντική, ιδιαίτερα όταν ο λαιμός είναι ερεθισμένος ή υπάρχει στο σημείο αυτό φλεγμονή. Σημάδι επαρκούς ενυδάτωσης είναι τα εντελώς διάφανα ή ελαφρώς κιτρινωπά ούρα. Η αφυδάτωση δυσκολεύει τον οργανισμό να αντιμετωπίζει βακτήρια και ερεθιστικούς παράγοντες.

5. Τσάι

Για περισσότερη γεύση, αντικαταστήστε ένα ή δύο ποτήρια νερό που θα πίνατε κανονικά με τσάι. Ειδικότερα το πράσινο τσάι, παρέχει σημαντικές αντιοξειδωτικές ουσίες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

6. Ύπνος

Ειδικότερα αν ο πονόλαιμος οφείλεται σε ιογενή λοίμωξη, όπως ένα κρυολόγημα, είναι απαραίτητο ο οργανισμός να είναι ξεκούραστος ώστε το ανοσοποιητικό να μπορέσει να αντιμετωπίσει τον παθογόνο μικροοργανισμό.

Διαβάστε επίσης:

Ύψος και κίνδυνος εμφράγματος: Δείτε αν κινδυνεύετε
Τεστ αυτοαξιολόγησης για ύποπτες ελιές στο δέρμα
Ευαίσθητο στομάχι ή σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου; Πώς τα ξεχωρίζουμε