ΥΓΕΙΑ

Συμβουλές για πιο υγιή και δυνατά ούλα!

Η φροντίδα των δοντιών και των ούλων πρέπει να αποτελεί καθημερινό μέλημα όλων μας.

Συμβουλές για πιο υγιή και δυνατά ούλα!

Τηρώντας μερικούς απλούς κανόνες μπορούμε να διατηρήσουμε τα δόντια και τα ούλα δυνατά και γερά ώστε να αποφύγουμε τη φθορά και τον πόνο.

Το πρώτο και βασικό βήμα για να διατηρήσουμε τα ούλα υγιή είναι το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών και η χρήση οδοντικού νήματος.

Οι παθήσεις των ούλων οφείλονται στη συσσώρευση πλάκας, ενός λεπτού στρώματος που αποτελείται από βακτήρια, βλέννα και άλλα υπολείμματα. Εάν η πλάκα δεν αφαιρείται, γίνεται πιο σκληρή και προσελκύει βακτήρια που προκαλούν φλεγμονές στα ούλα.

Πέρα από το καθημερινό βούρτσισμα, επιβάλλεται η επίσκεψη στον οδοντίατρο τουλάχιστον μία φορά το χρόνο για καθαρισμό. Ακόμη κι αν βουρτσίζουμε επιμελώς τα δόντια μας και χρησιμοποιούμε οδοντικό νήμα, μπορεί να συσσωρευτεί πλάκα στα δόντια.

Για να καθαρίσουμε σωστά τα δόντια, θα πρέπει να χρησιμοποιούμε μαλακή οδοντόβουρτσα που δεν τραυματίζει τα ούλα. Πρέπει να αλλάζουμε οδοντόβουρτσα κάθε 3-4 μήνες. Καλό είναι επίσης να αλλάζουμε οδοντόβουρτσα μετά από ένα κρυολόγημα ή κάποια αντίστοιχη λοίμωξη.

Πρέπει επίσης να προσέχουμε τι τρώμε. Αρκετές τροφές συμβάλλουν στη φθορά των δοντιών και των ούλων όταν έρχονται σε επαφή με τα βακτήρια της στοματικής κοιλότητας.

Οι τροφές που περιέχουν πολύ ασβέστιο, όπως το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί, βοηθούν στη συντήρηση των οστών στα οποία στηρίζονται τα δόντια. Αντιθέτως, πρέπει να αποφεύγουμε τα γλυκά, καθώς η ζάχαρη είναι ο νούμερο ένα διατροφικός υπαίτιος της φθοράς των δοντιών. Εάν φάμε κάτι γλυκό, αμέσως μετά πρέπει να ξεπλένουμε το στόμα με νερό ή να πλένουμε τα δόντια μας. Επίσης, θα πρέπει να αγοράζουμε τσίχλες χωρίς ζάχαρη.

Διαβάστε επίσης:

Οδοντικό νήμα: Δείτε πώς να το χρησιμοποιήσετε σωστά (βίντεο)
Πώς θα καθαρίσετε τα δόντια σας χωρίς οδοντόβουρτσα!
Λεύκανση δοντιών: Όσα πρέπει να ξέρετε πριν το αποφασίσετε