ΥΓΕΙΑ

Μέχρι ποια ηλικία ψηλώνουμε;

Οι παράγοντες που επηρεάζουν τη σωματική ανάπτυξη, του ύψους συμπεριλαμβανομένου, δεν είναι απόλυτα διευκρινισμένοι.

Μέχρι ποια ηλικία ψηλώνουμε;

Όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, το μεγαλύτερο ανάστημα του ανθρώπου (κορυφαίο ανάστημα) επιτυγχάνεται συνήθως στο 18ο έτος της ηλικίας των ανδρών και στο 16ο των γυναικών, δηλαδή περίπου τρία χρόνια μετά την εμφάνιση των δευτερογενών χαρακτηριστικών του φύλου (εμφάνιση γενιού και τρίχωση εφηβαίου στα αγόρια και εμμηναρχή στα κορίτσια).

Στην ολοκλήρωση του αναστήματος συμβάλλουν πολλοί παράγοντες:

-κληρονομικότητα

-σωστή λειτουργία των γεννητικών οργάνων

-καλή διατροφή

-ορμόνες

-αρρώστιες που έχει περάσει το άτομο στην παιδική του ηλικία

Η ηλικία του σκελετού (σκελετική ηλικία) πάντως, δεν είναι πάντα ταυτόσημη με τη χρονολογική ηλικία του παιδιού. Έτσι, υπάρχουν παιδιά με καθυστέρηση στη σκελετική ηλικία, ενώ άλλα παρουσιάζουν πρώιμη ήβη. Κατά συνέπεια, η φάση της ανάπτυξης ολοκληρώνεται αρκετά νωρίτερα, γεγονός που αφήνει μεγαλύτερα χρονικά περιθώρια στα αγόρια για να αναπτυχθούν. Κατά συνέπεια, τις περισσότερες φορές οι ενήλικες άνδρες είναι περίπου 12 έως 15 πόντους ψηλότεροι από τις συνομήλικες γυναίκες.

Κατά την ηλικία των 40-50 ετών, το ύψος αρχίζει να ακολουθεί μια ελαφρώς φθίνουσα πορεία, η οποία είναι αναπόφευκτη ακόμη και στους υγιέστερους ανθρώπους.

Μπορεί να προβλεφθεί το ύψος;

Η σκελετική ηλικία και το προσδόκιμο της μελλοντικής ανάπτυξης του παιδιού μπορεί να προσδιορισθούν με εκτίμηση ειδικής ακτινογραφίας του καρπού και του χεριού ή της λεκάνης.

Σύμφωνα με μια ομάδα επιστημόνων, στην ηλικία των δύο χρόνων έχουμε αποκτήσει το μισό περίπου ύψος από εκείνο που θα έχουμε ως ενήλικες. Δεν έχουμε λοιπόν παρά να διπλασιάσουμε το ύψος που είχαμε στα δεύτερα γενέθλιά μας, για να υπολογίσουμε πόσο θα ψηλώσουμε συνολικά στη ζωή μας.

Ένας άλλος διαδεδομένος τρόπος υπολογισμού του ύψους, είναι ο εξής, ανάλογα με το φύλλο:
για τα αγόρια: ύψος του πατέρα + ύψος της μητέρας + 13 πόντοι δια δύο
για τα κορίτσια: ύψος του πατέρα + ύψος της μητέρας - 13 πόντοι δια δύο

Πρόκειται για μια αρκετά ασφαλή πρόβλεψη και τα ποσοστά απόκλισης, τις περισσότερες φορές, είναι περίπου από έξι έως οκτώ πόντους.

Διαβάστε επίσης:

Το ιδανικό ύψος των παιδιών ανά ηλικία (πίνακες)

Ιδανικό βάρος ανάλογα με το ύψος: Δείτε τον αναλυτικό πίνακα