ΥΓΕΙΑ

Το τανγκό μπορεί να είναι ευεργετικό για την νόσο Πάρκινσον

Το αργεντίνικο ταγκό μπορεί να βελτιώσει κάποια συμπτώματα του Πάρκινσον όπως την ισορροπία και το περπάτημα. Το να βρεθεί ένας τρόπος για να περιοριστούν αυτά τα συμπτώματα της νόσου μοιάζει πράγματι με όνειρο!

Το τανγκό μπορεί να είναι ευεργετικό για την νόσο Πάρκινσον

Διότι η νόσος χαρακτηρίζεται για το τρέμουλο, το οποίο βέβαια συνοδεύεται και από άλλα κινητικά προβλήματα, όπως οι απότομες ή αργές κινήσεις και η δυσκολία στο περπάτημα με κίνδυνο κάποια πτώση. Γενικά η γυμναστική είναι μια λύση για να περιοριστούν αυτά τα συμπτώματα.

Η καθηγήτρια Silvia Rios Romenets, από το ινστιτούτο και νοσοκομείο του Μόντρεαλ, και οι συνάδελφοί της από το τμήμα νευρολογίας από το πανεπιστήμιο McGill , είχαν την ιδέα να προτείνουν σε 18 άρρωστους να συμμετέχουν σε μάθημα αργεντίνικου ταγκό με εθελοντές χορευτές που ήταν υγιείς. Γιατί επιλέχτηκε το ταγκό; Επειδή όπως πρόκειται για μια τεχνική χορού με βήματα μπροστά και πίσω, που παρακινούν την μνήμη, πρέπει να είναι προσεκτικοί και να κάνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα.

Στα κριτήρια επιλογής των εθελοντών υπήρχε μεγάλη ελαστικότητα. Τα μαθήματα έγιναν από δύο δασκάλους, 2 ώρες την εβδομάδα.

Τα αποτελέσματα ήταν ενδιαφέροντα. Το ταγκό βελτίωσε την ισορροπία, την κινητικότητα και την ικανοποίηση των ασθενών όσον αφορά τις γνωστικές τους λειτουργίες και την κούραση. Δυστυχώς όμως, χωρίς καμία επίδραση στη συνολική βαρύτητα των κινητικών συμπτωμάτων της νόσου. Σύμφωνα με τον καθηγητή Jean-Marc Orgogozo, νευρολόγο στο CHU του Μπορντό, η στατιστική είναι αρκετά περιορισμένη εξαιτίας του μικρού αριθμού των εθελοντών και της μικρής διάρκειας της έρευνας. Τα θετικά αποτελέσματα της έρευνας είναι πιθανά αλλά δεν έχουν αποδειχθεί ακόμα.

Η Rios Romenets τονίζει ότι το καλύτερο για την νόσο αυτή είναι η τακτική γυμναστική με μουσική της αρεσκείας τους οπότε το ταγκό μπορεί να είναι μια καλή λύση.

Διαβάστε ακόμη:

Η αλλόκοτη διαταραχή του ύπνου που φανερώνει τον κίνδυνο Πάρκινσον

Πάρκινσον: Ο τρόπος που πληκτρολογείτε δείχνει αν κινδυνεύετε!