ΥΓΕΙΑ

Ποια παιδιά πρέπει να ελέγχονται για προδιαβήτη

Ο Διαβήτης Τύπου 2 είναι μια νόσος που εμφανίζεται στους ενήλικες. Δεν προκύπτει όμως ξαφνικά. Προηγείται μια μακρόχρονη διαδικασίαπου ονομάζεται Προδιαβήτης.

Ποια παιδιά πρέπει να ελέγχονται για προδιαβήτη

Λόγω της παιδικής παχυσαρκίας ο Προδιαβήτης είναι πολύ πιθανόν να ξεκινά από μικρές ηλικίες και τα παιδια αυτά πρέπει να εντοπίζονται και να θεραπεύονται κατάλληλα. Η κατάσταση του Προδιαβήτη είναι πλήρως αναστρέψιμη, αν ακολουθηθεί ένα σωστό πρόγραμμα δίαιτας και αύξησης της φυσικής δραστηριότητας. Αντίθετα αν αγνοηθεί, μπορεί να οδηγήσει στον Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2, στη νεαρή ενίληκο ζωή. Δηλαδή σε ηλικίες 30-40 ετών.

Για να μάθουμε αν κάποιο παιδί έχει Προδιαβήτη θα πρέπει να κάνουμε εξετάσεις αίματος, η καμπύλη γλυκόζης. Κατά τη διάρκεια του Προδιαβήτη το σάκχαρο νηστείας ανευρίσκεται από 100mg/dl έως 124 mg/dl. Η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη κυμαίνεται από 5,7% εώς 6,4 και στην καμπύλη σακχάρου, το σάκχαρο 2 ώρες μετά τη λήψη 75 γραμμαρίων γλυκόζης είναι από 140 έως 199 mg/dl. Όσα παιδιά έχουν τις παραπάνω τιμές μπορούν να θεωρηθούν ότι έχουν Προδιαβήτη και να γίνει μια κατάλληλη παρέμβαση με δίαιτα και άσκηση.

Ποια είναι όμως τα παιδιά που πρέπει να ελέγχονται για Προδιαβήτη και σε ποια ηλικία; Σύμφωνα με τις οδηγίες της Αμερικανικής Διαβητολογικής Εταιρείας θα πρέπει να ελέγχονται όσα παιδιά είναι υπέρβαρα και έχουν ΒΜΙ>85% για την ηλικία και το φίλο τους, όπως αυτό φαίνεται από τις παιδιατρικές καμπύλες ανάπτυξης και επίσης έχουν 2 ακόμα παράγοντες κινδύνου από τους παρακάτω:

• Οικογενειακό ιστορικό με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2, δηλαδή ύπαρξη συγγενή πρώτου ή δευτέρου βαθμού που πάσχει από διαβήτη.

• Εθνικότητα ή φυλή γηγενούς Αμερικάνου, Αφρο-Αμερικάνου, Λατίνου, Ασιάτη, περιοχής Ειρηνικού Ωκεανού

• Σημεία ύπαρξης σακχαρώδη διαβήτη ή κατάστάσεις που συνδέονται με το σύνδρομο της αντίστασης στην ινσουλίνη. Πρόκειται για καταστάσεις που αναγνωρίζει ο γιατρός, όπως μελανίζουσα ακάνθωση, υπέρταση, δυλιπιδαιμία, πολυκυστικές ωοθήκες, ή ιστορικό γέννησης με μικρότερο από το φυσιολογικό βάρος.

• Ιστορικό από την μητέρα ανάπτυξης διαβήτη κύησης κατά τη διάρκεια της κυοφορίας του παιδιού.

Η ηλικία στην οποία θα πρέπει να αρχίζει ο έλεγχος είναι αυτή των 10 ετών ή στην έναρξη της εφηβείας, αν αυτή ξεκινά νωρίτερα. Ο έλεγχος θα πρέπει να επαναλαμβάνεται σε αυτά τα παιδιά κάθε 3 χρόνια.

Το άρθρο γράφτηκε από τον Ρηγόπουλο Δημήτριο, Παθολόγο-Διαβητολόγο, Ρηγόπουλος, www.smarthealth.gr, www.seminariogiadiavitikous.gr