ΥΓΕΙΑ

Καντιντίαση: Δείτε αν έχετε με το πιο απλό τεστ

Όταν παίρνετε αντιβιοτικά για την καταπολέμηση των λοιμώξεων, πολλαπλασιάζεται στον οργανισμό ο Candida albicans, ο φυσιολογικός απαραίτητος ζυμομύκητας του εντέρου.

Καντιντίαση: Δείτε αν έχετε με το πιο απλό τεστ

Υπάρχει η εσφαλμένη εντύπωση ότι ο Candida albicans είναι εχθρός του ανθρώπινου οργανισμού και πρέπει να εξαλείφεται με κάθε μέσο. Ο Candida albicans όμως είναι ένας από τους απαραίτητους μικροοργανισμούς, αφού είναι «σαπροφυτικός», δηλαδή αποσυνθέτει τον νεκρό, εν δυνάμει τοξικό ιστό. Καθώς ο οργανισμός αποτοξινώνεται, σταματά σταδιακά να πολλαπλασιάζεται ανεξέλεγκτα.

Αν υποφέρετε από καντιντίαση, μπορείτε να διακόψετε την τροφοδότηση του ζυμομύκητα στερώντας του τις τοξίνες και τις τροφές που ευνοούν τον πολλαπλασιασμό του. Όταν μειωθεί η τροφοδοτική πηγή του Candida (δηλαδή τα τοξικά απόβλητα), οι ζυμομύκητες θα αρχίσουν σύντομα να αποσύρονται σε περιορισμένα σημεία, και κάποια στιγμή ο πληθυσμός τους θα ελαττωθεί σε φυσιολογικά επίπεδα.

Το τεστ του σάλιου

Για να διαπιστώσετε αν πάσχετε από καντιντίαση, δοκιμάστε το ακόλουθο απλό τεστ.

Μόλις ξυπνήσατε το πρωί, ξεπλύνετε το στόμα σας και γεμίστε ένα ποτήρι φρέσκο νερό.

Στη συνέχεια φτύστε στο ποτήρι. Παρατηρήστε τι συμβαίνει στο σάλιο σας τα επόμενα 30-40 λεπτά, ιδίως τα πρώτα λίγα λεπτά. Αν έχετε καντιντίαση, θα εμφανιστεί τουλάχιστον μία από τις παρακάτω ενδείξεις:

-Από την απόπτυση δημιουργούνται νήματα, τα οποία βυθίζονται προς τον πάτο του ποτηριού.
-Συγκέντρωση σάλιου με ασυνήθιστη εμφάνιση στον πάτο.
-Συγκέντρωση θολών μικρών κηλίδων στο νερό. Όσο πιο γρήγορα σχηματιστούν νήματα και μικροκηλίδες τόσο πιο ανεξέλεγκτα πολλαπλασιάζεται το Candida.

Αν οι ενδείξεις αυτές εμφανιστούν αμέσως, το Candida έχει εξαπλωθεί σε πολλά σημεία του σώματος.

Αν η απόπτυση επιπλεύσει στην επιφάνεια και το νερό μείνει καθαρό, κατά πάσα πιθανότητα δεν πάσχετε από καντιντίαση. Αν ο ζυμομύκητας έχει αναπτυχθεί υπέρμετρα στο έντερο, το τεστ θα είναι θετικό ακόμα και αν το κάνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Διαβάστε επίσης:

Τεστ σάλιου για τη διάγνωση καρκίνου, διαβήτη και άνοιας

Ξεχνάτε να βουρτσίσετε τη γλώσσα σας; Δείτε τι μπορεί να συμβεί...