ΥΓΕΙΑ

Γεννήθηκε το πρώτο μωρό με εξωσωματική υποβοηθούμενη από βλαστοκύτταρα

Ο Zain Rajani είναι σήμερα 23 ημερών. Είναι το πρώτο μωρό που γεννήθηκε με τη βοήθεια μιας εξελιγμένης τεχνικής εξωσωματικής γονιμοποίησης που αξιοποιεί τις δυνατότητες των βλαστοκυττάρων.

Γεννήθηκε το πρώτο μωρό με εξωσωματική υποβοηθούμενη από βλαστοκύτταρα

Οι γιατροί από τον Καναδά που εφάρμοσαν την τεχνική Augment ανοίγουν ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της Ιατρικής. Εντός του καλοκαιριού, αρκετά ακόμη μωρά αναμένεται να έρθουν στον κόσμο χάρη στην πρωτοποριακή τεχνική, αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα του ΤΙΜΕ.

Η τεχνική, η οποία οι ειδικοί εκτιμούν πως μπορεί να αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες επιτυχίας μιας εξωσωματικής γονιμοποίησης, βασίζεται στην ανακάλυψη ότι οι γυναίκες διαθέτουν μέσα στις ίδιες τις ωοθήκες τους τη «λύση» για τα προβλήματα υπογονιμότητας που οφείλονται στην κακή ποιότητα των ωαρίων. Τα βλαστοκύτταρα υγιών ωαρίων που δεν έχουν ακόμη ωριμάσει μπορούν να κάνουν τα παλαιότερα ωάρια μιας γυναίκας και πάλι νέα! Αντίθετα με άλλα είδη βλαστοκυττάρων που υπάρχουν στο σώμα, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να μετατραπούν σε οποιοδήποτε είδος κυττάρων, τα βλαστοκύτταρα των ωοθηκών μετατρέπονται μόνο σε ωάρια.

Το Μάιο του 2014, οι γιατροί έλαβαν λαπαροσκοπικά από τη μητέρα, την 34χρονη Natasha Rajani, ένα μικρό δείγμα από τον ιστό των ωοθηκών της. Οι επιστήμονες της OvaScience, της εταιρίας που εφαρμόζει την τεχνική Augment, ανέλυσαν στη συνέχεια το δείγμα ώστε να εντοπίσουν και να απομονώσουν τα αναγκαία βλαστοκύτταρα και να αντλήσουν από αυτά τα μιτοχόνδριά τους. Τα μιτοχόνδρια είναι τα μικροσκοπικά «εργοστάσια παραγωγής ενέργειας» του οργανισμού, καθώς τροφοδοτούν κάθε κύτταρο ώστε να μπορεί να επιτελέσει τις λειτουργίες του. Ενσωματώνοντας τα μιτοχόνδρια σε κακής ποιότητας ωάρια της μητέρας και σε σπερματοζωάρια του συζύγου της Omar, αυξήθηκαν εκθετικά οι πιθανότητες επιτυχίας της εξωσωματικής.

Όταν το ζευγάρι δοκίμασε για πρώτη φορά την παραδοσιακή εξωσωματική, γονιμοποιήθηκαν μόλις 4 από τα 15 ωάρια της μητέρας. Από αυτά τα 4 ωάρια, μόνο 1 ωρίμασε σε ικανοποιητικό βαθμό.

Με τη βοήθεια της τεχνικής Augment ωρίμασαν επαρκώς 4 ωάρια. Το ένα από αυτά είναι ο μικρός Zain, ενώ δύο έχουν καταψυχθεί σε περίπτωση που το ζευγάρι θελήσει να κάνει και δεύτερο παιδί στο μέλλον.

Η τεχνική Augment έχει εφαρμοστεί περίπου σε 25 ζευγάρια και 8 από τις γυναίκες διανύουν επί του παρόντος την εγκυμοσύνη τους.

Διαβάστε επίσης:

Δείτε πώς λειτουργούν τα βλαστοκύτταρα (βίντεο)