ΥΓΕΙΑ

Ποιες ασθένειες αποκαλύπτει η αναπνοή μας

Ο Ιπποκράτης ήταν ο πρώτος που υποστήριξε πως η αναπνοή μας μπορεί να αποτελέσει «διαγνωστικό εργαλείο». Περί τα 400 π.Χ., ο πατέρας της σύγχρονης Ιατρικής έγραψε μια αναλυτική μελέτη αναφορικά με την οσμή της αναπνοής και τη σχέση της με την κακή υγεία.

Ποιες ασθένειες αποκαλύπτει η αναπνοή μας

Έχει επιβεβαιωθεί πολλάκις από τους επιστήμονες ότι η αναπνοή πράγματι μπορεί να αποδειχθεί ενδεικτική για επιπλοκές στην υγεία μας και μάλιστα οι γιατροί έχουν καταφέρει να προχωρήσουν σε διάγνωση διαφόρων νοσημάτων βάσει του μοναδικού «αποτυπώματος» της αναπνοής ενός ανθρώπου.

Με τη βοήθεια εξειδικευμένων τεστ, είναι δυνατό να εντοπιστούν συγκεκριμένες ουσίες στην αναπνοή, οι οποίες θα υποδείξουν την ύπαρξη ασθένειας.

Δείτε μερικές από τις ασθένειες που αποκαλύπτει η αναπνοή μας

1. Καρκίνος του πνεύμονα

Η λεγόμενη «ηλεκτρονική μύτη» εντοπίζει επικίνδυνες πτητικές οργανικές ενώσεις (VOCs) σε δείγματα αναπνοής. Αν και η εξέταση δεν έχει ακόμη εξελιχθεί τόσο ώστε να διακρίνει ποιες ενώσεις συνδέονται με ποιες ασθένειες, μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2013 έδειξε ότι μπορεί να διαχωρίσει τον καρκίνο του πνεύμονα από άλλες παθήσεις των πνευμόνων ή την αναπνοή ασθενούς από την αναπνοή υγιούς ατόμου.

2. Καρδιακή ανεπάρκεια

Δοκιμή που πραγματοποιήθηκε το 2012 είχε σαν στόχο να εξακριβώσει αν το τεστ αναπνοής μπορεί να εντοπίσει με ακρίβεια την νεφρική ανεπάρκεια. Αποδείχθηκε, ωστόσο, ότι και οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια διαθέτουν το δικό τους μοναδικό αναπνευστικό «αποτύπωμα».

3. Διαβήτης

Η «γλυκιά» μυρωδιά της αναπνοής μπορεί να υποδείξει τη λεγόμενη κετοξέωση σε έναν διαβητικό. Η κετοξέωση είναι μια εξαιρετικά επικίνδυνη επιπλοκή, αποτέλεσμα της πλήρους αδυναμίας του οργανισμού να χρησιμοποιήσει τη γλυκόζη ως πηγή ενέργειας.

Διαβάστε επίσης:

Πότε πρέπει να πίνετε κρύο και πότε ζεστό νερό
Καρκίνος στους λεμφαδένες: Αυτά είναι τα προειδοποιητικά σημάδια
Σκουλήκια στο έντερο: Τα 8 συμπτώματα SOS και τι να κάνετε