ΥΓΕΙΑ

Αρτηριοσκλήρυνση: Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα

Η αρτηριοσκλήρυνση εκδηλώνεται όταν τα αιμοφόρα αγγεία που μεταφέρουν οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά από την καρδιά στο υπόλοιπο σώμα γίνονται σκληρά και άκαμπτα, περιορίζοντας συχνά τη ροή αίματος στα ζωτικά όργανα και τους ιστούς.

Αρτηριοσκλήρυνση: Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα

Οι υγιείς αρτηρίες είναι ελαστικές και ευέλικτες, όμως με την πάροδο των ετών τα τοιχώματά τους μπορεί να γίνουν πιο σκληρά.

Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, η αρτηριοσκλήρυνση δεν είναι πάθηση που επηρεάζει μόνο την καρδιά, αλλά εκδηλώνεται σε οποιαδήποτε αρτηρία του σώματος. Εξελίσσεται αργά και όταν είναι ήπια δεν εκδηλώνεται με εμφανή συμπτώματα.

Στην πιο σοβαρή αρτηριοσκλήρυνση έχει πια περιοριστεί αρκετά η διάμετρος της αρτηρίας και υπάρχει απόφραξη, οπότε δεν διοχετεύεται αρκετό αίμα στα όργανα και τους ιστούς.

Τα συμπτώματα της μέτριας έως σοβαρής αρτηριοσκλήρυνσης εξαρτώνται από την αρτηρία του σώματος στην οποία εντοπίζεται το πρόβλημα. Ενδεικτικά:

- Σε αρτηρία της καρδιάς: Μπορεί να εκδηλωθεί πόνος ή αίσθημα πίεσης στο στήθος.

- Σε αρτηρία που καταλήγει στον εγκέφαλο: Μπορεί να εκδηλωθεί αιφνίδιο μούδιασμα ή αδυναμία στα χέρια ή τα πόδια, δυσκολία στην ομιλία ή χαλάρωση των μυών του προσώπου.

- Σε αρτηρία στα χέρια ή τα πόδια: Μπορεί να εκδηλωθεί πόνος στα πόδια κατά τη βάδιση.

- Σε αρτηρία που καταλήγει στα νεφρά: Μπορεί να εκδηλωθεί υπέρταση ή νεφρική ανεπάρκεια.

- Σε αρτηρία που οδηγεί στα γεννητικά όργανα: Μπορεί να εκδηλωθούν δυσκολίες στη σεξουαλική λειτουργία. Στους άνδρες μπορεί να εμφανιστούν προβλήματα στύσης, ενώ στις γυναίκες η ανεβασμένη πίεση μειώνει τη ροή αίματος στον κόλπο οπότε η σεξουαλική επαφή δεν είναι εξίσου απολαυστική.

Διαβάστε επίσης:

Φραγμένες αρτηρίες: Τέσσερα σημάδια που πρέπει να σας ανησυχήσουν
Καρωτίδες αρτηρίες: Πού βρίσκονται, τι συμβαίνει όταν φράζουν