ΥΓΕΙΑ

Οι SGLT-2 αναστολείς μπορούν να προκαλέσουν διαβητική κετοξέωση

Οι SGLT-2 αναστολείς είναι μια κατηγορία φαρμάκων, που πρόσφατα εντάχθηκαν στην θεραπεία του σακχαρώδους διαβήτη. Ο μηχανισμός δράσης τους βασίζεται στην αποβολή της περίσσειας της γλυκόζης με τα ούρα.

Οι SGLT-2 αναστολείς μπορούν να προκαλέσουν διαβητική κετοξέωση

Έχουν ήδη κυκλοφορίσει πολλές ουσίες αυτής της κατηγορίας, όπως η νταπαγλιφλοζίνη, καναγλιφλοζίνη, εμπαγλιφλοζίνη. Επίσης οι παραπάνω ουσίες κυκλοφορούν και σε συνδυασμό με μετφορμίνη.

Η διαβητική κετοξέωση είναι μια πολύ επικίνδυνη επιπλοκή, που κυρίως εμφανίζεται σε διαβητικούς τύπου 1, όταν τα επίπεδα της ινσουλίνης μειώνονται στο αίμα. Στον διαβήτη τύπου 2 η επιπλοκή αυτή είναι πολύ σπάνια και συνήθως συμβαίνει για τον ίδιο λόγο. Στον διαβήτη τύπου 2, τα επίπεδα της ινσουλίνης μπορεί να είναι μειωμένα, σε καταστάσεις λοιμωξεων, του αναπνευστικού, του γαστρεντερικού και του ουροποιητικού συστήματος.

Όταν αναπτύσσεται διαβητική κετοξέωση, προκαλούνται ηλελτρολυτικές διαταραχές και μειώνεται το pH του αίματος. Η διαδικασία αυτή, αν δεν αντιμετωπισθεί μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο. Η θεραπεία πρέπει να γίνεται πάντα σε νοσοκομείο.Τα συμπτώματα της διαβητικής κετοξέωσης μπορεί να είναι δύσπνοια, ταχυκαρδία και κοιλιακό άλγος.

Από τον Μάρτιο του 2013 έως τον Ιούνιο του 2014 αναφέρθηκαν 20 περιστατικά διαβητικής κετοξέωσης, ατόμων που έπασχαν από διαβήτη τύπου 2 και ελάμβαναν SGLT-2 αναστολείς. Στα μισά από αυτά τα άτομα προϋπήρχε λοίμωξη η οποία προκάλεσαι σημαντική μείωση της ινσουλίνης, ενώ σε κάποια από αυτά υπήρχαν στοιχεία αφυδάτωσης. Στα υπόλοιπα άτομα δεν υπήρχε σαφής λόγος, ο οποίος δικαιολογούσε την ανάπτυξη της διαβητικής κετοξέωσης.

Οι αναφορές των επιπλοκών αυτών, ανάγκασε τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων FDA να εκδόσει προειδοποίηση προς τους γιατρούς, ώστε να είναι πολύ προσεκτικοί στην χρήση των SGLT-2.

Ρηγόπουλος Δημήτριος, Παθολόγος- Διαβητολόγος

www.smarthealth.gr

www.seminariogiadiavitikous.gr