ΥΓΕΙΑ

Τα πόδια 4χρονης μαύρισαν λόγω ανεμοβλογιάς – Σοκαριστικές εικόνες

Λίγο έλειψε να χάσει τα πόδια της η 4χρονη Μπο Όγκαστ από το Ουόρστερ του Ηνωμένου Βασιλείου λόγω σοβαρής επιπλοκής που προέκυψε αφού μολύνθηκε από ανεμοβλογιά.

Τα πόδια 4χρονης μαύρισαν λόγω ανεμοβλογιάς – Σοκαριστικές εικόνες

Το κοριτσάκι πέρασε 2,5 μήνες στο νοσοκομείο και υποβλήθηκε σε τρεις μεταμοσχεύσεις δέρματος αφού κόλλησε την –υπό φυσιολογικές συνθήκες ακίνδυνη– νόσο.

Οι γιατροί διέγνωσαν στο κοριτσάκι μια σπάνια διαταραχή που ονομάζεται κεραυνοβόλος πορφύρα (purpura fulminans), ως επιπλοκή της μόλυνσης από ανεμοβλογιά.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, τα αντισώματα που απελευθέρωσε ο οργανισμός της για να αντιμετωπίσει την ανεμοβλογιά προκάλεσαν ανεπάρκεια της πρωτεΐνης S και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να διαταραχθεί η διαδικασία πήξης του αίματος. Λόγω της ανεπάρκειας, σχηματίστηκαν θρόμβοι εντός των αιμοφόρων αγγείων του δέρματος και προκλήθηκε νέκρωση, δηλαδή θάνατος των ιστών του άκρου.

purpura fulminans

Υπήρχε μεγάλος κίνδυνος το κοριτσάκι να ακρωτηριαστεί ή ακόμη και να χάσει τη ζωή του. Ευτυχώς, όμως, αφού για ένα διάστημα αναγκάστηκε να χρησιμοποιεί αναπηρικό αμαξίδιο, η Μπο κατάφερε να αναρρώσει πλήρως και σήμερα μπορεί και περπατά ξανά, αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα της Daily Mail.

b204abf7d2098b6e253e0227890175dd L

Η περιπέτεια της 4χρονης ξεκίνησε τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν η Μπο μολύνθηκε από ανεμοβλογιά και άρχισε να παραπονιέται ότι πονούν πολύ τα πόδια της. Οι γονείς της παρατήρησαν ότι δυσκολευόταν να περπατήσει και λίγες μέρες αργότερα εμφανίστηκαν στα κάτω άκρα της μελανιές. Το κοριτσάκι μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο, όπου και έγινε η διάγνωση για κεραυνοβόλο πορφύρα.

purpura fulminans 2

Η έγκαιρη αιματολογική εξέταση για να μετρηθούν τα επίπεδα της πρωτεΐνης S είναι απαραίτητη ώστε να προληφθεί η σπάνια επιπλοκή.

Διαβάστε επίσης:

Η 5χρονη που πάσχει από το «Σύνδρομο της Ραπουνζέλ» - Σοκαριστικές εικόνες