ΥΓΕΙΑ

Επικίνδυνοι οι οδηγοί με άνοια σε αρχικό στάδιο, προειδοποιούν οι ειδικοί

Άτομα που έχουν εμφανίσει τα πρώτα σημάδια άνοιας και συνεχίζουν να οδηγούν αποτελούν δημόσιο κίνδυνο, σύμφωνα με το Βρετανό γιατρό Δρ Πήτερ Χόλντεν.

Επικίνδυνοι οι οδηγοί με άνοια σε αρχικό στάδιο, προειδοποιούν οι ειδικοί

Ο παθολόγος από την κομητεία Ντέρμπισαϊρ της Αγγλίας πρόκειται να θέσει επί τάπητος το ζήτημα αυτό σήμερα, στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου του Βρετανικού Ιατρικού Συλλόγου.

Ο Δρ Χόλντεν δηλώνει πως ένα όχημα μπορεί να αποδειχθεί «φονικό όπλο» στα χέρια ενός ανθρώπου που δεν είναι πλέον σε θέση να οδηγήσει όπως πρέπει, ενώ παράλληλα επισημαίνει πως οι ισχύοντες κανονισμοί και οι κατευθυντήριες γραμμές προς τους θεράποντες ιατρούς πρέπει να επικαιροποιηθούν.

Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα του BBC, βασική ανησυχία του Δρ Χόλντεν είναι ότι τα άτομα που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο άνοιας μπορεί να «διαφύγουν» του συστήματος και να συνεχίζουν να οδηγούν κανονικά παρά το γεγονός ότι τα αντανακλαστικά τους και οι ψυχο-κινητικές τους δεξιότητες ολοένα φθίνουν.

Ο ιατρικός σύμβουλος της βρετανικής υπηρεσίας χορήγησης αδειών οδήγησης (DVLA), Άντριου Γουάιτ, επισημαίνει με τη σειρά του πως πρωταρχικό μέλημα πρέπει να αποτελέσει η εύρεση μιας λύσης που δεν θα απειλήσει την ισορροπία μεταξύ ασφάλειας και ατομικής ανεξαρτησίας.

Τέλος, ο εκπρόσωπος του οργανισμού Alzheimer's Society Τζωρτζ ΜακΝαμάρα αναφέρει πως η διάγνωση για άνοια δεν αποτελεί από μόνη της αιτία να σταματήσει το άτομο να οδηγεί και πως το μείζον ζήτημα, τόσο από νομικής όσο και από πρακτικής άποψης, είναι κατά πόσο το άτομο είναι σε θέση να οδηγεί με ασφάλεια.