ΥΓΕΙΑ

Λάσπη στη χολή: Ποια είναι τα συμπτώματα

Η χοληδόχος κύστη είναι ένα μικρό όργανο που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το συκώτι. Εκεί αποθηκεύεται η χολή που απελευθερώνει το συκώτι.

Λάσπη στη χολή: Ποια είναι τα συμπτώματα

Πριν από ένα γεύμα, η χοληδόχος κύστη είναι γεμάτη με υγρό και φτάνει σε μέγεθος ένα μικρό αχλάδι. Μετά από ένα γεύμα, η χολή απελευθερώνεται ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία της πέψης.

Εάν η χοληδόχος κύστη δεν αδειάζει πλήρως, υπολείμματα αλάτων του ασβεστίου στο εσωτερικό της ενώνονται και δημιουργείται μια παχύρρευστη ουσία που μοιάζει με λάσπη.

Η λάσπη στη χολή μπορεί να απομακρυνθεί από μόνη της χωρίς να προκαλέσει ποτέ προβλήματα. Δεν αποκλείεται όμως να συνεχίσουν να συσσωρεύονται στη χολή άλατα και η λάσπη να μετατραπεί σε πέτρες.

Μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν λάσπη στη χολή έχουν τα άτομα με διαβήτη και οι εγκυμονούσες, οι ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση, τα υπέρβαρα άτομα και άτομα που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση οργάνων.

9731126b1bd313c80bd929dfccfa0bf6 L

Αν και η λάσπη στη χολή συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα, ενδείξεις που συνδέονται με την εμφάνισή της είναι οι εξής:

- Πόνος στην κοιλιά - Συγκεκριμένα πόνος στο άνω μέρος της κοιλιακής χώρας στη δεξιά πλευρά που εμφανίζεται λίγη ώρα μετά από ένα γεύμα.

- Πόνος στο στήθος ή το δεξιό ώμο

- Ναυτία και τάση προς έμετο

- Αλλαγές στη συνήθη γαστρεντερική λειτουργία – Κυρίως κόπρανα που μοιάζουν με πηλό στην υφή και το χρώμα

Η λάσπη στη χολή μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές, όπως η φλεγμονή στο πάγκρεας και η φλεγμονή στη χοληδόχο κύστη. Μπορεί να ανιχνευθεί με υπέρηχο στην κοιλιακή χώρα ή μικροσκοπική εξέταση του υγρού της χολής.

Διαβάστε επίσης:

Τα συμπτώματα που δείχνουν πρόβλημα στη χολή