ΥΓΕΙΑ

Τι απόσταση θα πρέπει να έχει το σπίτι μας από ένα βενζινάδικο για να είμαστε ασφαλείς

Μπορεί να είναι ιδιαίτερα βολικό να ζεις δίπλα σε βενζινάδικο, ωστόσο οι Ισπανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι είναι άκρως επικίνδυνο για την υγεία μας.

Τι απόσταση θα πρέπει να έχει το σπίτι μας από ένα βενζινάδικο για να είμαστε ασφαλείς

Και αυτό γιατί, όπως συμπέραναν, ο γύρω αέρας είναι μολυσμένος με αιωρούμενα σωματίδια από την εξάτμιση των καυσίμων.

«Μερικά από τα αιωρούμενα σωματίδια που εντοπίσαμε, όπως το βενζένιο που αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου, υπήρχαν σε επίπεδα πάνω από τον μέσο όρο αυτών που παρατηρούνται σε αστικές περιοχές, όπου το μποτιλιάρισμα αποτελεί την κύρια πηγή εκπομπών ρύπου», δήλωσε η ερευνήτρια δρ Μάρτα Ντοβάλ.

Ποια είναι η ασφαλής απόσταση

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της συγκεκριμένης μελέτης που δημοσιεύθηκε στην «Επιθεώρηση Περιβαλλοντικής Διαχείρισης» (JEM), θα πρέπει να υπάρχει μια «ελάχιστη απόσταση 50 μέτρων» ανάμεσα στα βενζινάδικα και στα σπίτια, καθώς και ελάχιστη απόσταση 100 μέτρων ανάμεσα στα βενζινάδικα και σε εγκαταστάσεις όπου βρίσκονται ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Για τον υπολογισμό των αποστάσεων αυτών, λήφθηκε υπόψη ότι η μέγιστη ακτίνα αιώρησης των σωματιδίων είναι τα 100 μέτρα, καθώς και ότι η μέση ακτίνα της μόλυνσης είναι τα 50 μέτρα.

Φυσικά, οι επιστήμονες διευκρινίζουν ότι οι αποστάσεις εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, όπως ο αριθμός των βενζινάδικων σε ένα οικοδομικό τετράγωνο, η ποσότητα των καυσίμων που αυτό διαθέτει και προμηθεύεται, η ένταση της κίνησης, η δομή του περιβάλλοντος χώρου και οι καιρικές συνθήκες.