ΥΓΕΙΑ

Τι είναι η λιθίαση αμυγδαλών που προκαλεί κακοσμία του στόματος (βίντεο)

Η επίμονη κακοσμία του στόματος, γνωστή στον ιατρικό χώρο ως χαλίτωση, είναι εξαιρετικά δυσάρεστη, καθώς δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με συμβατικά μέτρα όπως το βούρτσισμα, η χρήση οδοντικού νήματος και ο συστηματικός καθαρισμός της γλώσσας.

Τι είναι η λιθίαση αμυγδαλών που προκαλεί κακοσμία του στόματος (βίντεο)

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η χαλίτωση οφείλεται στη λιθίαση των αμυγδαλών (αμυγδαλολιθίαση).

{youtube}RiMSmDBvgto#t=26{/youtube}

Η λιθίαση των αμυγδαλών είναι αποτέλεσμα των επαναλαμβανόμενων κρίσεων αμυγδαλίτιδας ή του μεγάλου μεγέθους των αμυγδαλών. Η λιθίαση δεν είναι εμφανής, καθώς οι μάζες σχηματίζονται πίσω από τις αμυγδαλές και δεν μπορούμε να τις δούμε.

Δεν υπάρχει απόλυτη συμφωνία μεταξύ των ειδικών σχετικά με τις αιτίες σχηματισμού των λίθων. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι νεκρά κύτταρα, βλέννα και υπολείμματα τροφών παγιδεύονται στις αμυγδαλές και στερεοποιούνται, σχηματίζοντας τις συμπαγείς μάζες.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, η αμυγδαλολιθίαση δεν προκαλεί επιπλοκές. Εάν όμως είναι εκτεταμένη, μπορεί να προκαλέσει συχνούς πονόλαιμους, πόνο στο αφτί και έντονη κακοσμία του στόματος.

Η κακοσμία οφείλεται στο γεγονός ότι τα βακτήρια και άλλοι μικροοργανισμοί στη στοματική κοιλότητα τρέφονται από τις συσσωρευμένες ουσίες, με αποτέλεσμα να απελευθερώνονται δύσοσμες θειούχες ενώσεις.

Διαβάστε επίσης:

Γιατί ο καφές προκαλεί κακοσμία του στόματος;
Κακοσμία στόματος: Με ποιες παθήσεις συνδέεται