ΥΓΕΙΑ

Η γροθιά σας δείχνει αν κινδυνεύετε από υπέρταση και διαβήτη!

Μια δυνατή χειραψία γεμάτη σιγουριά δεν δίνει μόνο καλή εντύπωση κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης για δουλειά. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι μπορεί να αποτελέσει επίσης δείκτη για την υγεία μας τώρα και στο μέλλον.

Η γροθιά σας δείχνει αν κινδυνεύετε από υπέρταση και διαβήτη!

Μια νέα μελέτη που εκπονήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Φλόριντα και δημοσιεύεται στην Αμερικανική Επιθεώρηση Προληπτικής Ιατρικής καταδεικνύει ότι ένα απλό τεστ που εξετάζει τη δύναμη λαβής μπορεί να αποκαλύψει τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη ή υπέρτασης.

Μάλιστα, η δύναμη λαβής μπορεί να αποτελέσει δείκτη και για την υγεία ατόμων με χαμηλό Δείκτη Μάζας Σώματος αλλά υψηλό ποσοστό λίπους στο σώμα τους, άτομα που έχουν την τάση να θεωρούν ότι κινδυνεύουν λιγότερο από τις δύο παραπάνω παθήσεις και επομένως δεν κάνουν συστηματικά τους απαραίτητους προληπτικούς ελέγχους.

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης, οι ερευνητές μέτρησαν τη δύναμη λαβής, τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε σχεδόν 1.500 ενήλικες 20 ετών και άνω. Οι συμμετέχοντες είχαν Δείκτη Μάζας Σώματος από 18,5 έως 24,9, μετρήσεις που κατατάσσονται στα όρια του φυσιολογικού. Διαπιστώθηκε πως τα άτομα που έπασχαν από υπέρταση ή διαβήτη, χωρίς όμως να έχουν λάβει επίσημη διάγνωση για την πάθησή τους, είχαν πιο αδύναμη λαβή απ' ότι τα υγιή άτομα.

«Στο πλαίσιο της μελέτης, μπορέσαμε να εντοπίσουμε ποια άτομα έπασχαν από υπέρταση και διαβήτη αρκετά εύκολα μόνο με βάση τη δύναμη λαβής, ακόμη κι όταν προσαρμόσαμε τα δεδομένα βάσει ηλικίας, φύλου και οικογενειακού ιστορικού», δηλώνει ο ερευνητής Arch G. Mainousαπό το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα.

Το τεστ δύναμης λαβής, το οποίο πραγματοποιείται με τη βοήθεια μιας συσκευής που ονομάζεται δυναμόμετρο, αναδεικνύεται λοιπόν σε πολύτιμο, οικονομικό και μη επεμβατικό εργαλείο για τον εντοπισμό ενδείξεων διαβήτη και υπέρτασης από τους γιατρούς.

Οι ερευνητές σημειώνουν πως τα αποτελέσματά τους θα πρέπει να επιβεβαιωθούν και από άλλες μελέτες πριν το τεστ δύναμης λαβής αρχίσει να εφαρμόζεται ευρέως ως διαγνωστικό εργαλείο.

Διαβάστε επίσης:

Έμφραγμα, εγκεφαλικό και πρόωρος θάνατος φαίνονται στην... παλάμη μας
Τεστ: Δείτε από την παλάμη σας αν σας λείπει σίδηρος
Η γροθιά μας φανερώνει πόσο θα ζήσουμε
Τεστ: Πώς θα καταλάβετε αν οι παλμοί της καρδιάς σας είναι φυσιολογικοί