ΥΓΕΙΑ

Δείτε ποια στάση στον ύπνο προλαμβάνει το Αλτσχάιμερ!

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η στάση του σώματος όταν κοιμόμαστε επηρεάζει σημαντικά τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Δείτε ποια στάση στον ύπνο προλαμβάνει το Αλτσχάιμερ!

Μάλιστα, μια συγκεκριμένη στάση μπορεί να αποτελέσει μέσο πρόληψης του Αλτσχάιμερ, καθώς βοηθά τον εγκέφαλο να απορρίπτει με μεγαλύτερη ευκολία τα «απόβλητα» της ημέρας.

Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Neuroscience και η οποία βασίστηκε σε πειραματόζωα, ο ύπνος στο δεξί ή το αριστερό πλευρό, σε αντίθεση με τον ύπνο μπρούμυτα ή ανάσκελα, μπορεί ενδεχομένως να συμβάλει στην πρόληψη του Αλτσχάιμερ και άλλων παρόμοιων νευρολογικών παθήσεων, καθώς στη στάση αυτή ο εγκέφαλος αποβάλλει πιο αποτελεσματικά περιττές χημικές ουσίες που συσσωρεύονται σε αυτόν κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Οι ερευνητές, με τη Δρ Έλεν Μπενβενίστε του Πανεπιστημίου Στόνι Μπρουκ της Νέας Υόρκης επικεφαλής, χρησιμοποίησαν μαγνητική απεικόνιση (MRI) και άλλες μεθόδους για να μελετήσουν την κίνηση των υγρών καθαρισμού του εγκεφάλου ενώ τα πειραματόζωα-τρωκτικά είχαν αναισθητοποιηθεί και κοιμούνταν σε διάφορες στάσεις –στο πλάι, ανάσκελα ή μπρούμυτα.

Διαπιστώθηκε ότι η καλύτερη στάση ύπνου, τουλάχιστον όσον αφορά τον αποτελεσματικότερο καθαρισμό του εγκεφάλου από τα «απόβλητα» του μεταβολισμού, είναι στο πλάι. Ίσως γι' αυτό ενστικτωδώς η στάση αυτή είναι η πιο δημοφιλής μεταξύ των ανθρώπων και των περισσότερων ζώων.

Μεταξύ των ουσιών που αποβάλλονται ευκολότερα είναι οι πρωτεΐνες βήτα αμυλοειδές και ταυ, οι οποίες γίνονται επικίνδυνες όταν συσσωρεύονται στον εγκέφαλο, οδηγώντας στη δημιουργία «πλακών» και εν τέλει στην εκδήλωση Αλτσχάιμερ.

Οι ερευνητές επισημαίνουν πως θα πρέπει να εξεταστεί κατά πόσο οι παραπάνω επιδράσεις ισχύουν και για τους ανθρώπους, θεωρούν όμως την έκβαση αυτή εξαιρετικά πιθανή.

Διαβάστε επίσης:

Δείτε αν ανήκετε στην κατηγορία άτομων που κινδυνεύουν από Αλτσχάιμερ
Ένα έξυπνο τρικ για πιο εύκολο ύπνο το καλοκαίρι (βίντεο)
Δοκιμάστε την πανεύκολη τεχνική 4-7-8 για ύπνο σε 1 λεπτό! (βίντεο)
Υποφέρετε από διαταραχές ύπνου; Δείτε τι μπορεί να φταίει