ΥΓΕΙΑ

Τεστ: Μάθε αν έχεις "άγχος για τον διαβήτη"

Το άγχος έχει κυριαρχεί στη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου και τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη έχουν ένα λόγο παραπάνω να μην αισθάνονται άνετα.

Τεστ: Μάθε αν έχεις "άγχος για τον διαβήτη"

Για να καταπολεμηθεί το άγχος θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να διευκρινίζονται οι πηγές του και να ενεργούμε ανάλογα.

Τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη παρουσιάζουν μια ιδιαίτερη μορφή άγχους, η οποία επιστημονικά ονομάζεται «άγχος σχετιζόμενο με τη νόσο». Το άγχος αυτό αναφέρεται στις περιπτώσεις, κατά τις οποίες τα άτομα αυτά βιώνουν δυσάρεστα συναισθήματα, λόγω των σκέψεων και του τρόπου ζωής, που υποχρεώνει η σωστή αντιμετώπιση του διαβήτη.

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι έχουν άγχος σχετιζόμενο με τον διαβήτη, δεν έχουν αποτελεσματική ρύθμιση του σακχάρου τους και παρουσιάζουν συχνότερα επιπλοκές. Η πηγή αυτού του άγχους είναι κυρίως η απόγνωση που νιώθει κανείς, μπροστά σε ένα τόσο σημαντικό πρόβλημα.

Είναι σημαντικό να γνωρίζει όποιος πάσχει από διαβήτη, αν το άγχος που νιώθει προέρχεται κυρίως από τον διαβήτη ή από άλλη η αιτία. Η γνώση της αιτίας επιτρέπει και την καλύτερη προσέγγιση του προβλήματος.

Παρακάτω παρατίθεται ένα απλό ερωτηματολόγιο το οποίο είναι σχεδιασμένο για την διερεύνηση του άγχους που οφείλεται στο διαβήτη.

Το ερωτηματολόγιο ονομάζεται PAID και περιλαμβάνει 5 απλές ερωτήσεις, στις οποίες θα πρέπει να απαντήσετε από το 0 έως το 4, ανάλογα το πόσο συμφωνείτε με το περιεχόμενο της ερώτησης:

1. Αισθάνεσαι φόβο όταν σκέφτεσαι ότι έχεις Διαβήτη;
2. Αισθάνεσαι λύπη όταν σκέφτεσαι ότι έχεις Διαβήτη;
3. Ανησυχείς για το μέλλον και την πιθανότητα να πάθεις σοβαρές επιπλοκές;
4. Αισθάνεσαι ότι ο Διαβήτης σου παίρνει πολύ από την πνευματική και σωματική σου ενέργεια;
5. Αντιμετωπίζεις τις επιπλοκές του Διαβήτη;

Τώρα προσθέστε τα νούμερα που απαντήσατε και πολλαπλασιάστε τα με 1,25. Αν το αποτέλεσμα που προκύπτει, είναι πάνω από 8, τότε έχετε άγχος για τον διαβήτη και θα πρέπει να ζητήσετε βοήθεια.

Ρηγόπουλος Δημήτριος
Παθολόγος-Διαβητολόγος

www.smarthealth.gr
www.rigopoulosdimitrios.gr