ΥΓΕΙΑ

Ποια τρόφιμα πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο και πότε

Αν συνηθίζετε να βάζετε όλα τα τρόφιμα στο ψυγείο επειδή φοβάστε τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, πρέπει να ξέρετε ότι αυτή δεν είναι η ενδεδειγμένη λύση.

Ποια τρόφιμα πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο και πότε

Τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά είναι καλύτερα να μένουν εκτός ψυγείου μέχρι να ωριμάσουν. Αντίθετα, όλα τα ζωικής προέλευσης νωπά τρόφιμα πρέπει να μπαίνουν αμέσως στο ψυγείο ή στην κατάψυξη για να μην χαλάσουν.

Τι πρέπει να ξέρετε:

Καρπούζι και πεπόνι
Το ολόκληρο καρπούζι αντέχει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Μόλις το κόψετε όμως, πρέπει να το τυλίξετε με μεμβράνη και να το τοποθετήσετε αμέσως στο ψυγείο. Πρέπει δε να το καταναλώσετε εντός 5 ημερών. Το ίδιο ισχύει και για το πεπόνι.

Ροδάκινα και νεκταρίνια
Αν θέλετε να ωριμάσουν αφήστε τα σε θερμοκρασία δωματίου για 2-3 μέρες. Στη συνέχεια βάλτε τα στο ψυγείο χωρίς να τα πλύνετε.

Ντομάτες
Αν θέλετε να ωριμάσουν, αφήστε τις σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Μετά θα πρέπει να τις καταναλώσετε, αλλιώς θα μουχλιάσουν, ή να τις διατηρήσετε για λίγο ακόμα στο ψυγείο. Μία άλλη λύση είναι να τις πολτοποιήσετε και να τις βάλετε στην κατάψυξη, προκειμένου να τις χρησιμοποιήσετε στο μαγείρεμα.

Σκόρδα και κρεμμύδια
Χρειάζονται σκοτεινό και δροσερό περιβάλλον εκτός ψυγείου. Εναλλακτικά, μπορείτε να τα ψιλοκόψετε και να τα βάλετε σε καλά σφραγισμένα δοχεία ή πλαστικά σακουλάκια στην κατάψυξη για να τα χρησιμοποιήσετε στο μαγείρεμα.

Ψωμί
Το ψωμί δεν αντέχει πολύ εκτός ψυγείου. Είτε θα το καταναλώσετε εντός δύο ημερών, είτε θα το βάλετε στην κατάψυξη για να παρατείνετε τη διάρκειά του.

Μέλι
Το μέλι δεν χαλάει όσο και να μείνει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Μπορεί απλά να κρυσταλλώσει, αυτό όμως δεν σημαίνει κάτι για την ασφάλειά του.


Διαβάστε επίσης:
Οι τροφές και τα ροφήματα που ανεβάζουν την πίεση
Οι 5 τροφές που «κάθονται» κατευθείαν στην κοιλιά!