ΥΓΕΙΑ

Χλαμύδια: Τι πρέπει να κάνετε για να μην κολλήσετε

Οι χλαμυδιακές λοιμώξεις είναι λοιμώξεις που μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή και προκαλούνται από το βακτήριο Chlamydia trachomatis.

Χλαμύδια: Τι πρέπει να κάνετε για να μην κολλήσετε

Οι λοιμώξεις από χλαμύδια αντιμετωπίζονται με αντιμικροβιακή αγωγή, πολλές όμως αραμένουν αδιάγνωστες λόγω του υψηλού ποσοστού ασυμπτωματικών ασθενών (70% των γυναικών και πάνω από 50% των ανδρών).

Συμπτώματα
-Πόνος κατά την ούρηση
-Πόνος χαμηλά στην κοιλιά
-Κολπικές εκκρίσεις στις γυναίκες ή εκκρίσεις από το πέος στους άντρες
-Επώδυνη σεξουαλική επαφή για τις γυναίκες
-Αιμορραγία ανάμεσα στις περιόδους και κατά την ερωτική επαφή στις γυναίκες
-Πόνος στους όρχεις στους άντρες

Πρόληψη
Ο μοναδικός σίγουρος τρόπος να αποφύγετε τη λοίμωξη από χλαμύδια είναι η αποχή από το σεξ.
Εκτός από αυτό όμως, υπάρχουν και άλλοι, πιο εφικτοί, τρόποι:
-Χρησιμοποιείτε πάντα προφυλακτικό. Εφόσον χρησιμοποιείται σωστά και σύμφωνα με τις οδηγίες, το προφυλακτικό μειώνει σημαντικά, χωρίς να αποκλείει, τον κίνδυνο μόλυνσης.
-Μειώστε τον αριθμό των ερωτικών σας συντρόφων. Οι πολλοί ερωτικοί σύντροφοι αυξάνουν τις πιθανότητες να κολλήσετε χλαμύδια ή άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.
-Κάνετε τακτικά εξετάσεις. Αν είστε σεξουαλικά δραστήρια, ειδικά αν δεν έχετε σταθερή ερωτική σχέση, συζητήστε με το γυναικολόγο σας για το κάθε πότε θα πρέπει να κάνετε εξετάσεις για χλαμύδια και άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.
-Αποφύγετε τις κολπικές πλύσεις. Οι κολπικές πλύσεις μειώνουν τον αριθμό των καλών βακτηρίων στον κόλπο, κάτι που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης.

Διαβάστε επίσης:
Πώς θα καταλάβετε αν έχετε κονδυλώματα
Τέσσερα ΣΜΝ που σίγουρα δεν έχετε ξανακούσει