ΥΓΕΙΑ

Θρόμβωση: Ποιοι είναι οι πιο σοβαροί παράγοντες κινδύνου

Ένας θρόμβος αίματος στο πόδι ή στους πνεύμονες μπορεί να παρουσιαστεί σε οποιονδήποτε και σε οποιαδήποτε ηλικία.

Θρόμβωση: Ποιοι είναι οι πιο σοβαροί παράγοντες κινδύνου

Τις περισσότερες φορές, η θρόμβωση είναι ασυμπτωματική, δηλαδή δεν υπάρχουν προειδοποιητικές ενδείξεις ή συμπτώματα.

Γι' αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς τους παράγοντες κινδύνου, αλλά και ό,τι μπορεί να προκαλέσει τον σχηματισμό ενός θρόμβου αίματος.

Τρεις είναι οι βασικοί παράγοντες κινδύνου για τη δημιουργία θρόμβωσης:

1. Η παραμονή στο νοσοκομείο για μεγάλο χρονικό διάστημα, η οποία είναι η αιτία για περισσότερο από τα δύο τρίτα όλων των περιπτώσεων θρομβώσεων στο πόδι. Αποτελεί συχνή και ύπουλη αιτία θανάτου στους νοσηλευόμενους ασθενείς, η οποία όμως μπορεί να προληφθεί σε μεγάλο ποσοστό.

2. Η χειρουργική επέμβαση, ιδιαίτερα στο ισχίο και στο γόνατο, αλλά και για την αντιμετώπιση του καρκίνου, εκθέτουν τον ασθενή σε μεγαλύτερο κίνδυνο.

3. Η ακινησία για μεγάλο χρονικό διάστημα, λ.χ. η παραμονή στο κρεβάτι για ανάρρωση ύστερα από κάποια ασθένεια ή ατύχημα, ή τα πολύωρα αεροπορικά ταξίδια.

Για τις γυναίκες ειδικά, αυξημένος κίνδυνος θρόμβωσης υπάρχει όταν παίρνουν οιστρογόνα φάρμακα (όπως αντισυλληπτικά χάπια ή θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης), κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή όταν έχουν γεννήσει πρόσφατα – κυρίως όταν υπάρχουν και άλλοι παράγοντες κινδύνου.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι η μεγάλη ηλικία (ένας 80χρονος διατρέχει πέντε έως έξι φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για θρόμβωση από έναν 40χρονο), το οικογενειακό ιστορικό και η παχυσαρκία.

Μελέτες δείχνουν ότι οι παχύσαρκοι με Δείκτη Μάζας Σώματος μεγαλύτερο από 30 διατρέχουν δύο έως τρεις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο φλεβικής θρομβοεμβολής σε σύγκριση με τους μη παχύσαρκους.

Αν ανήκετε στις ομάδες υψηλού κινδύνου, πρέπει να συνεννοηθείτε με τον γιατρό σας για τα μέτρα πρόληψης μιας πιθανής θρόμβωσης.

Διαβάστε επίσης:
Φλεβική ανεπάρκεια: Πώς εκδηλώνεται και πώς θα την αντιμετωπίσετε
Προσοχή! Τα σημάδια που προειδοποιούν για πνευμονική εμβολή