ΥΓΕΙΑ

Βούρτσισμα δοντιών: Ποιος είναι τελικά ο σωστός τρόπος και διάρκεια

Δεν υπάρχουν αξιόπιστες μελέτες για το ποια είναι η καλύτερη μέθοδος για το βούρτσισμα των δοντιών, σύμφωνα με τους ειδικούς, καθώς οι διάφορες συστάσεις παρουσιάζουν απαράδεκτες αποκλίσεις.

Βούρτσισμα δοντιών: Ποιος είναι τελικά ο σωστός τρόπος και διάρκεια

Μία μελέτη, ωστόσο, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό British Dental Journal εξέτασε τις συστάσεις που δίνουν τα οδοντιατρικά εγχειρίδια, οι εταιρείες που παράγουν οδοντόκρεμες και οδοντόβουρτσες και οι οδοντιατρικοί σύλλογοι σε 10 χώρες.

Ανάμεσα στις 66 διαφορετικές πηγές, που εξέτασαν οι ερευνητές του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου, η μέθοδος που εμφανιζόταν πιο συχνά είναι το βούρτσισμα με μικρές, οριζόντιες κινήσεις.

Υπήρχαν όμως έξι παραλλαγές της ίδιας τεχνικής ή ακόμα και εντελώς διαφορετικές συστάσεις. Ορισμένες πηγές συνιστούν το κράτημα της οδοντόβουρτσας σε γωνία 45% σε σχέση με τα ούλα, ενώ άλλες προτείνουν το βούρτσισμα με κάθετες κινήσεις.

Όσον αφορά τη διάρκεια του βουρτσίσματος, 26 πηγές συνιστούν διάρκεια δύο λεπτά, 12 πηγές για δυόμισι λεπτά και δύο πηγές τρία λεπτά. Όσον αφορά τη συχνότητα, οι περισσότερες πηγές προτείνουν δύο φορές την ημέρα, υπάρχει όμως και μια πηγή που συνιστά τρεις φορές την ημέρα.

Τι προτείνουν οι ερευνητές

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης, Όμπρι Σέιχαμ, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι περίπλοκες τεχνικές είναι καλύτερες από ένα απλό, μαλακό βούρτσισμα και συμβουλεύει:

«Βουρτσίστε μαλακά με απλές οριζόντιες κινήσεις τριψίματος, με τη βούρτσα σε γωνία 45 μοιρών ώστε να φτάνει την οδοντική πλάκα».

Παράλληλα, δεν είναι ξεκάθαρο αν τα δόντια πρέπει να βουρτσίζονται αμέσως μετά το φαγητό ή πρέπει να αφήνουμε λίγη ώρα, με τους ερευνητές να τονίζουν ότι οι μεγάλες αυτές ασυμφωνίες «αποτελούν μεγάλη πηγή ανησυχίας για το οδοντιατρικό επάγγελμα».

Διαβάστε επίσης:

Αναψυκτικά & ανακοπή καρδιάς: Ανησυχητικά τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα

Φλέγμα: Δείτε τι σημαίνει ανάλογα με το χρώμα του