ΥΓΕΙΑ

Νέα δεδομένα από διεθνή μελέτη της MSD, για τα συνιστώμενα επίπεδα LDL χοληστερόλης

Η πλειονότητα των ασθενών υψηλού ΚΑ κινδύνου δεν επιτυγχάνει τα συνιστώμενα επίπεδα LDL χοληστερόλης, παρόλο που λαμβάνει θεραπεία με βάση νέα ανάλυση της Διεθνούς Μελέτης Δυσλιπιδαιμίας (DYSIS II) με δεδομένα από 21 χώρες και ασθενείς από Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική και Άπω Ανατολή.

Νέα δεδομένα από διεθνή μελέτη της MSD, για τα συνιστώμενα επίπεδα LDL χοληστερόλης

Ειδικότερα, τα αποτελέσματα από τη διεθνή μελέτη παρατήρησης DYSIS II, που διερεύνησε κατά πόσο οι ασθενείς πολύ υψηλού Καρδιαγγειακού Κινδύνου επιτυγχάνουν τα συνιστώμενα επίπεδα LDL χοληστερόλης (LDL-C) λαμβάνοντας υπολιπιδαιμική αγωγή για τουλάχιστον 3 μήνες, ανακοίνωσε η MSD, γνωστή ως Merck & Co., Inc., Kenilowrth, NJ. USA, στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά.

Με βάση τα αποτελέσματα της DYSIS II, ποσοστό μεγαλύτερο από 70% των ασθενών πολύ υψηλού ΚΑ κινδύνου (ασθενείς με Οξύ Στεφανιαίο Σύνδρομο ή Σταθερή Στεφανιαία Νόσο) δεν επιτυγχάνει με μονοθεραπεία με στατίνες τα συνιστώμενα επίπεδα LDL χοληστερόλης με βάση τις κατευθυντήριες οδηγίες του 2012 της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης (ESC/EAS).

Η παγκόσμια μελέτη της οποίας τα αποτελέσματα παρουσιάσθηκαν πρόσφατα στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας του 2015 στο Λονδίνο, αποτέλεσε συνέχεια της προηγούμενης μελέτης DYSIS και συνέλεξε νέα δεδομένα για το διάστημα 2012 – 2014 σε ασθενείς από τους υπο-πληθυσμούς της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής/Αφρικής και της Άπω Ανατολής. Οι ασθενείς που συμμετείχαν στη μελέτη, λάμβαναν τουλάχιστον για 3 μήνες θεραπεία μείωσης των επιπέδων των λιπιδίων και η οποία αφορούσε κυρίως σε μέτριας ισχύος μονοθεραπεία με στατίνες.

«Παρόλη την επί δεκαετίες επαγρύπνηση για την LDL χοληστερόλη και τη διαθεσιμότητα των θεραπευτικών επιλογών, οι ασθενείς πολύ υψηλού κινδύνου με στεφανιαία νόσο ανά τον κόσμο δεν επιτυγχάνουν τα συνιστώμενα επίπεδα χοληστερόλης από τις Ευρωπαϊκές Κατευθυντήριες Οδηγίες του 2012 για την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων», ανέφερε ο Λάζαρος Πουγγίας, MD, PhD, Ιατρικός Διευθυντής της MSD Ελλάδας.

Αποτελέσματα της μελέτης

Από τους ασθενείς σε θεραπεία το 25,7% αυτών με Οξύ Στεφανιαίο Σύνδρομο (ΟΣΣ) (n=2.521) και το 30,6% των ασθενών με σταθερή Στεφανιαία Νόσο (ΣΝ) (n=6.370) πέτυχαν επίπεδα LDL- C <70 mg/dL, με τη μέση απόσταση από τα επίπεδα του στόχου να είναι 34 mg/dL για ασθενείς με ΟΣΣ και 23 mg/dL γι΄ αυτούς με ΣΝ.

- στην Ευρώπη
Στην Ευρώπη η DYSIS II συμπεριέλαβε 1.398 ασθενείς με ΟΣΣ και 2.946 ασθενείς με ΣΝ. Όσον αφορά τα δεδομένα στον ευρωπαϊκό πληθυσμό, μόνον το 23,2% των ασθενών με ΟΣΣ (n=880) και το 29,6% των ασθενών με ΣΝ (n=2777), οι οποίοι αντιμετωπίστηκαν με θεραπεία μείωσης των επιπέδων των λιπιδίων για ≥ 3 μήνες πέτυχαν τα προτεινόμενα από την ESC/EAS επίπεδα LDL- C <70 mg/dL, με την μέση απόσταση από το στόχο επιπέδων LDL- C σε ασθενείς εκτός των επιθυμητών στόχων να είναι 34 mg/dL σε ασθενείς με ΟΣΣ και 24 mg/dL σε ασθενείς με ΣΝ.

- στη Μέση Ανατολή και Αφρική
Στην Μέση Ανατολή και Αφρική η DYSIS II συμπεριέλαβε 671 ασθενείς με ΟΣΣ και 1.054 ασθενείς με ΣΝ.
Στον πληθυσμό της Μέσης Ανατολής και Αφρικής μόνον το 17,6% των ασθενών με ΟΣΣ (n=501) και το 28,2% των ασθενών με ΣΝ (n=1031) σε υπολιπιδαιμική θεραπεία για ≥ 3 μήνες, πέτυχαν επίπεδα LDL- C < 70 mg/dL. Η μέση απόσταση από το στόχο επιπέδων LDL- C ήταν 43 mg/dL σε ασθενείς με ΟΣΣ και 19 mg/dL σε ασθενείς με ΣΝ.

- στην Άπω Ανατολή
Στην Άπω Ανατολή η DYSIS II συμπεριέλαβε 1.798 ασθενείς με ΟΣΣ και 2.794 ασθενείς με ΣΝ. Στον πληθυσμό της Άπω Ανατολής μόνον το 31,1% με ΟΣΣ (n=1.140) και το 32,6% των ασθενών με ΣΝ (n=2.562) οι οποίοι αντιμετωπίστηκαν με υπολιπιδαιμική θεραπεία για ≥ 3 μήνες, πέτυχαν επίπεδα LDL-C <70 mg/dL. Η μέση απόσταση από το στόχο επιπέδων LDL-C ήταν 31 mg/dL σε ασθενείς με ΟΣΣ και 23 mg/dL σε ασθενείς με ΣΝ.

Σχετικά με την MSD

Η MSD (Merck Sharp & Dohme) ξεκίνησε τη λειτουργία της στην Ελλάδα τον Ιούνιο του 2010 απασχολώντας σήμερα περισσότερους από 230 υπαλλήλους. Αποτελεί θυγατρική εταιρεία του πολυεθνικού Ομίλου Merck & Co, με έδρα το Kenilworth του New Jersey που απασχολεί 74.000 εργαζομένους σε 140 χώρες σε όλο τον κόσμο. Η εταιρεία λειτουργεί με την ονομασία Merck στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά και με την ονομασία MSD στην Ευρώπη.

Η MSD (Merck Sharp & Dohme) είναι η δεύτερη μεγαλύτερη φαρμακευτική εταιρία παγκοσμίως. Στόχος της, να εκπληρώσει τη βασική της αποστολή: να είναι ο κόσμος καλά. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.msd.gr.

Διαβάστε ακόμη:

Το αγαπημένο λαχανικό που ρίχνει τη χοληστερίνη

Χοληστερίνη: Οι 5 οικογένειες τροφών που την μειώνουν

Χοληστερίνη: 4 τροφές-παγίδες

Αξονική Σπονδυλαρθρίτιδα: Θετική γνωμοδότηση σε φάρμακο της MSD