ΥΓΕΙΑ

Ελπίδες για εύκολη και σωστή ρύθμιση του σακχάρου από τις υπερινσουλίνες

Σημαντικές ελπίδες για όσους ασθενείς αδυνατούν να ρυθμίσουν σωστά το σάκχαρό τους στο αίμα γεννούν οι νεότερες ινσουλίνες που θα είναι σύντομα διαθέσιμες και στην Ελλάδα.

Ελπίδες για εύκολη και σωστή ρύθμιση του σακχάρου από τις υπερινσουλίνες

Οι βασικές αυτές ινσουλίνες θα χορηγούνται μία φορά την ημέρα, θα απορροφούνται σταδιακά και πιο αποτελεσματικά από τον οργανισμό, περιορίζοντας σημαντικά τον κίνδυνο υπογλυκαιμίας, κυρίως κατά τις νυχτερινές ώρες, όπως έδειξαν νέες μελέτες.

Η απλοποίηση της χρήσης τους, αλλά και η προβλέψιμη πλέον δράση τους μέσα στο 24ωρο, ίσως κάνει πολλούς διαβητικούς και ορισμένους γιατρούς να αναθεωρήσουν τα ταμπού που έχουν για την ινσουλίνη, τα οποία οδηγούν στη μη έγκαιρη έναρξη και συμμόρφωση στη θεραπεία αυτή, με αποτέλεσμα την ανεπαρκή ρύθμιση, τόνισαν για μία ακόμη φορά οι επιστήμονες που συμμετέχουν στο 51ο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας μελέτης του διαβήτη που γίνεται στη Στοκχόλμη.

Νεότερη μελέτη που αφορούσε τη χρήση μίας από αυτές τις νεότερες ινσουλίνες με την επιστημονική ονομασία, "insulin glargin injection 300 units\ml" έδειξε ότι περιορίσθηκαν σημαντικά οι νυχτερινές υπογλυκαιμίες που φοβίζουν ιδιαίτερα τους ασθενείς.

"Η νυχτερινή υπογλυκαιμία τρομάζει κυρίως τους συντρόφους που κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι με έναν διαβητικό, τους δημιουργεί ανησυχία που τη μεταφέρουν στον ασθενή, καθώς από τον ίδιο δεν γίνονται συχνά αντιληπτές", επισημαίνει ο καθηγητής Ρ. Ρίτζελ, επικεφαλής της μελέτης στο Μόναχο της Γερμανίας.

Μάλιστα, από την ίδια μελέτη προέκυψε ότι η νέα ινσουλίνη αποδεσμεύεται αργά, αλλά απολύτως ελεγχόμενα, στον οργανισμό γι' αυτό είναι προβλέψιμη η δράση της. Αυτό επιτυγχάνεται από τον ασθενή με μεγαλύτερη ευκολία στη δοσολογία και οδηγεί στην ακόμη καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.

Άλλα πλεονεκτήματα της νέας ινσουλίνης είναι ότι έχει αποδειχθεί ασφαλής για το καρδιαγγειακό σύστημα, βοηθά τον ασθενή να ελέγξει καλύτερα το βάρος του και το κυριότερο περιορίζει σημαντικά τις υπογλυκαιμίες, ιδίως τις νυχτερινές. Η "insulin glargin injection 300 units\ml" έχει ήδη εγκριθεί από τον αμερικανικό και ευρωπαϊκό οργανισμό φαρμάκων και αναμένεται άμεσα να πάρει τιμή και να μπει στη λίστα φαρμάκων στη χώρα μας.

Όπως ανακοίνωσαν οι επιστήμονες, τον επόμενο χρόνο αναμένεται να πάρει έγκριση και να κυκλοφορήσει στην Ευρώπη και άλλο ένα καινοτόμο σκεύασμα βασικής ινσουλίνης, το οποίο θα συνδυάζει σε μία πέννα χορήγησης τη βασική ινσουλίνη glargin injection 100 units\ml που ήδη κυκλοφορεί στην Ελλάδα με τη φαρμακευτική ουσία Λιξισενατίδη που σήμερα υπάρχει σε μορφή χαπιού το οποίο υποβοηθά την έκκριση της ινσουλίνης του οργανισμού μετά τα γεύματα.

Αυτό θα βοηθήσει τους ασθενείς με μία μόνο ένεση κάθε πρωί να διασφαλίζουν σωστή ρύθμιση όλο το 24ωρο, κάτι το οποίο, όπως εκτιμά ο καθηγητής Ζ. Γιάλε από το πανεπιστήμιο McGill, θα οδηγήσει σε καλύτερη συμμόρφωση των διαβητικών και κατ' επέκταση στη σωστή ρύθμισή τους.

Τη συμμόρφωση των πασχόντων από διαβήτη είχε ως θέμα και η τρίτη ανακοίνωση που αφορά μια σχετικά νέα μορφή ινσουλίνης που ήδη χρησιμοποιείται στις ΗΠΑ, την εισπνεόμενη ινσουλίνη, μορφή της οποίας, αν και είχε κυκλοφορήσει στη Ελλάδα, αποσύρθηκε λόγω κόστους, καθώς οι παρασκευαστές έκριναν τότε ότι δεν είχαν κέρδος.

Τα νεότερα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την εισπνεόμενη ινσουλίνη δείχνουν ότι είναι αρκετά αποτελεσματική και κυρίως ως συμπληρωματική λύση με τη βασική ινσουλίνη, με στόχο να μειωθούν τα μεταγευματικά σάκχαρα στο αίμα.

Έτσι, ο ασθενής ιδανικά θα μπορεί να χρησιμοποιεί μια βασική ενέσιμη ινσουλίνη το πρωί και μετά τα γεύματα, να εισπνέει με τη βοήθεια ενός σπρέι την εισπνεόμενη. Όμως παρά τα θετικά αποτελέσματα για τη χρήση της στις ΗΠΑ, η εισπνεόμενη ινσουλίνη δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλους τους διαβητικούς. Μόνο όσοι έχουν καλή σπιρομέτρηση, εξέταση που μετρά τη λειτουργικότητα των πνευμόνων, μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν, ενώ είναι σχεδόν απαγορευτική για συστηματικούς καπνιστές.