ΥΓΕΙΑ

Η αξιολόγηση του θρομβοεμβολικού κινδύνου πρέπει να γίνεται κατά την εισαγωγή ασθενών στο νοσοκομείο

Αξιολόγηση του θρομβοεμβολικού κινδύνου (δημιουργία θρόμβων αίματος στα πόδια και στους πνεύμονες) κατά την εισαγωγή κάθε ασθενούς στο νοσοκομείο, ζητούν από κοινού 15 επιστημονικές εταιρείες και κρατικοί φορείς στη χώρα μας μαζί με 275 ιατρικές εταιρείες, κρατικές υπηρεσίες υγείας και οργανώσεις ασθενών σε 65 χώρες, καθώς, σύμφωνα με τους ειδικούς, μέχρι και το 60% όλων των περιπτώσεων Φλεβικής Θρομβοεμβολικής Νόσου (ΦΘΝ) είναι ενδονοσοκομειακές και αποτελούν την κύρια αιτία ενδονοσοκομειακής θνητότητας παγκοσμίως που όμως μπορεί να προληφθεί, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η αξιολόγηση του θρομβοεμβολικού κινδύνου πρέπει να γίνεται κατά την εισαγωγή ασθενών στο νοσοκομείο

Κάθε χρόνο, εμφανίζονται 10.000.000 περιπτώσεις Φ.Θ.Ν. και 600.000 θάνατοι μόνο στην Ευρώπη και την Αμερική, αριθμός που αντιστοιχεί σε 1.600 θανάτους την ημέρα. Οι θάνατοι αυτοί είναι περισσότεροι από αυτούς που προκαλούν αθροιστικά ο καρκίνος του μαστού και του προστάτη, τα τροχαία δυστυχήματα και το AIDS. Στη χώρα μας εκτιμάται ότι οι θάνατοι ετησίως φτάνουν τις 50.000.

Στη θρόμβωση οφείλονται κυρίως οι 3 πρώτες καρδιαγγειακές αιτίες θανάτου παγκοσμίως: Το εγκεφαλικό επεισόδιο, το έμφραγμα του μυοκαρδίου και η Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσος, ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης, ο Αλέξανδρος Τσελέπης, καθηγητής Χημείας-Βιοχημείας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και πρόεδρος του Ινστιτούτου Μελέτης και Εκπαίδευσης στη Θρόμβωση και την Αντιθρομβωτική Αγωγή (ΙΜΕΘΑ).

«Χιλιάδες ζωές θα μπορούσαν να είχαν σωθεί αν κάθε νοσοκομείο της χώρας μας ήταν υποχρεωμένο να κάνει εκτίμηση του θρομβοεμβολικού κινδύνου σε κάθε ασθενή που κάνει εισαγωγή και άρα εφάρμοζε και τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης, σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες», ανέφερε ο Μιλτιάδης Ματσάγκας, καθηγητής Αγγειοχειρουργικής και Ειδικός Γραμματέας του ΙΜΕΘΑ. Οι άνθρωποι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η νοσηλεία στο νοσοκομείο αποτελεί τον κορυφαίο παράγοντα κινδύνου για Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσο και όλοι οι γιατροί οφείλουν να είναι πολύ προσεκτικοί και να εξασφαλίζουν την ασφάλεια των ασθενών με τη διενέργεια αξιολόγησης του θρομβοεμβολικού κινδύνου για κάθε ασθενή, συμπλήρωσε ο Μιλτιάδης Ματσάγκας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε 9 χώρες, μόνον το 25% των ατόμων σε ολόκληρο τον κόσμο πιστεύουν ότι η νοσηλεία στο νοσοκομείο είναι παράγοντας κινδύνου για δημιουργία θρόμβωσης. Οι ειδικοί προτρέπουν τους ασθενείς αν πρόκειται να εισαχθούν σε νοσοκομείο, να ζητούν να υποβληθούν σε έλεγχο θρομβοεμβολικού κινδύνου και να μάθουν περισσότερα για τους παράγοντες κινδύνου.

«Με βασικό στόχο την ασφάλεια των ασθενών, αποτελεί επιτακτική ανάγκη, αφενός μεν η μεγαλύτερη επαγρύπνηση και δράση για σωστή πρόληψη ώστε να σωθούν ζωές και αφετέρου η έγκαιρη αντιμετώπιση της νόσου, όταν αυτή εκδηλώνεται», είπε ο Αλέξανδρος Τσελέπης.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μία από τις λίγες χώρες που έχουν κατευθυντήριες οδηγίες για την ενδονοσοκομειακή Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσο και το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει αναπτύξει σημαντικά πρωτόκολλα σχετικά με την πρόληψη της, με αποτέλεσμα η πλειοψηφία των ασθενών στα νοσοκομεία στην Αγγλία να υποβάλλονται σε έλεγχο και να λαμβάνουν την απαραίτητη προληπτική αγωγή, με αποτέλεσμα μείωση των θανάτων που οφείλονται σε ενδονοσοκομειακή ΦΘΝ κατά 15%.
Η ΦΘΝ μπορεί να εμφανιστεί χωρίς προειδοποιητικά σημάδια ή συμπτώματα και μπορεί να μη διαγνωστεί από τον επαγγελματία υγείας. Τα συμπτώματα που είναι εμφανή ενδέχεται να σχετίζονται είτε με την Εν Τω βάθει Φλεβική Θρόμβωση είτε με την Πνευμονική Εμβολή.

Εν Τω βάθει Φλεβική Θρόμβωση: πόνος, κυρίως στην γάμπα (συχνά συμπεριλαμβανομένων του αστραγάλου ή της πατούσας), και αύξηση της θερμοκρασίας τοπικά, ερυθρότητα ή εμφανής αλλοίωση του χρώματος, ευαισθησία και οίδημα (πρήξιμο) στο κάτω άκρο.

Πνευμονική Εμβολή: αδικαιολόγητη δυσκολία στην αναπνοή (δύσπνοια), ανάγκη για συχνές ανάσες (ταχύπνοια), δυνατός πόνος στο στήθος, ταχυκαρδία, ελαφρά ζαλάδα ή λιποθυμία και έντονος βήχας.