ΥΓΕΙΑ

Ποιες ασθένειες προτιμούν τις γυναίκες περισσότερο από τους άνδρες

Πολλές ασθένειες, παρότι δεν σχετίζονται άμεσα με το γυναικείο φύλο, εμφανίζονται περιέργως, σε μεγαλύτερα ποσοστά στις γυναίκες απ' ότι στους άνδρες.

Ποιες ασθένειες προτιμούν τις γυναίκες περισσότερο από τους άνδρες

Στην πλειονότητά τους πρόκειται για αυτοάνοσα νοσήματα , όπως είναι ο λύκος, που εμφανίζεται σε αναλογία 9 προς 1 σε γυναίκες και άνδρες.

Για το φαινόμενο δεν υπάρχει επαρκής επιστημονική εξήγηση, οι υποψίες όμως πέφτουν στα οιστρογόνα των γυναικών.

Λύκος
Ο λύκος είναι μια χρόνια αυτοάνοση ασθένεια κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα λανθασμένα επιτίθεται στους υγιείς ιστούς οδηγώντας έτσι στη βλάβη του δέρματος, των αρθρώσεων και των άλλων οργάνων του πάσχοντα. Πάνω από το 90% των πασχόντων, είναι γυναίκες, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις η ασθένεια διαγιγνώσκεται πολύ μετά την εμφάνισή της, όταν τα συμπτώματα έχουν προχωρήσει αρκετά.

Σκλήρυνση κατά πλάκας
Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι ασθένεια του κεντρικού νευρικού συστήματος και εμφανίζεται κατά δυο με τρεις φορές πιο συχνά στις γυναίκες παρά στους άνδρες. Τα συμπτώματα εμφανίζονται μεταξύ των 20 και 40 ετών και κυμαίνονται από μούδιασμα και σταδιακή παράλυση μέχρι και ολική απώλεια της όρασης.

Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης
Όσοι πάσχουν από το Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης, ταλαιπωρούνται από το αίσθημα της υπερβολικής κόπωσης -που δυστυχώς δε μετριάζεται με την ξεκούραση- και με άλλα συμπτώματα όπως οι μυϊκοί πόνοι, η απώλεια της μνήμης και η αϋπνία.
Έχει παρατηρηθεί πως οι γυναίκες παρουσιάζουν 4 φορές περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης του συνδρόμου, για λόγους που παραμένουν ανεξήγητοι, αν και πιθανολογείται σχέση του συνδρόμου με τις γυναικείες ορμόνες και χημικές αντιδράσεις του εγκεφάλου.

Κατάθλιψη
Η κατάθλιψη εμφανίζεται σε διπλάσια συχνότητα στις γυναίκες απ' ότι στους άνδρες, αλλά δεν είναι τόσο σαφείς οι λόγοι που συμβαίνει αυτό.
Πιθανολογείται ότι οφείλεται σε βιολογικούς λόγους, όπως είναι η εμμηνόρροια, ο τοκετός και η εμμηνόπαυση, όταν οι γυναίκες έρχονται αντιμέτωπες με πολλές ορμονικές διακυμάνσεις. Οι γυναίκες ζουν επίσης περισσότερο από τους άνδρες, με αποτέλεσμα να βιώνουν σε μεγαλύτερα ποσοστά την απώλεια και τη μοναξιά που φέρνουν τα γηρατειά και συχνά οδηγούν στην κατάθλιψη.

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
Το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου επηρεάζει το παχύ έντερο και στα συμπτώματα περιλαμβάνονται κράμπες, πόνοι, πρήξιμο, αέρια, διάρροια και δυσκοιλιότητα. Παρουσιάζεται με μεγαλύτερη συχνότητα στις γυναίκες, καθώς το 65% των διαγνώσεων τις αφορά.
Οι αιτίες είναι άγνωστες, αλλά επειδή πολλά από τα συμπτώματα εντοπίζονται στη χρονική περίοδο της εμμηνόροιας, υπονοείται μια σύνδεση του συνδρόμου με τις ορμόνες.

Κοιλιοκάκη
Η κοιλιοκάκη είναι μια αρνητική αντίδραση του οργανισμού στην κατανάλωση της γλουτένης και το 60-70% των ατόμων που πλήττει είναι γυναίκες.

Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα νοσήματα
Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα μολύνουν και τους άνδρες και τις γυναίκες, οι γυναίκες όμως είναι εκείνες που αντιμετωπίζουν τα περισσότερα προβλήματα. Το δέρμα του αιδίου είναι περισσότερο ευαίσθητο και συνεπώς ευκολότερο για τα βακτήρια και τους ιούς να το διαπεράσουν. Έτσι η διάγνωση γίνεται μόνο όταν η ασθένεια έχει προχωρήσει και έχει γίνει η ζημιά.

Διαβάστε επίσης:
Γιατί οι γυναίκες κοιμούνται λιγότερο από τους άνδρες
Καρκίνος μαστού: Ποιες εξετάσεις πρέπει να κάνει μια γυναίκα και πότε